Kinija dėjo iš peties – pastatė didžiausią pasaulyje 3 km skersmens teleskopą: jo užduotis labai konkreti (Foto, Video)  ()

3,14 kilometro skersmens lėkščių žiedas tirs saulės audras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinija baigė statyti didžiausią pasaulyje teleskopų rinkinį, skirtą saulei ir jos elgsenos poveikiui Žemei tirti.

Daochengo saulės radijo teleskopą (DSRT), esantį Sičuano provincijoje pietvakarių Kinijoje, sudaro 313 lėkščių, kurių kiekvienos skersmuo yra 6 metrai. Visos lėkštės išdėstytos ratu ir sudaro apskritimą, kurio skersmuo yra 3,14 kilometro. Šio saulės radijo teleskopo statyba Kinijai kainavo 14 mln. JAV dolerių.

DSRT daugiausia dėmesio skris saulės blyksnių ir vainikinių masių išmetimo (CME) stebėjimui, kurie gali trukdyti arba perkrauti elektroniką ir sukelti sumaištį Žemėje ir virš jos. CME sukelia žvaigždės magnetinio lauko pertvarkymas, atsirandantis saulės dėmėse ir nukreiptas į Žemę, gali kelti grėsmę elektros tinklams, telekomunikacijoms, orbitoje skriejantiems palydovams ir netgi pakenkti astronautų saugumui Tarptautinėje kosminėje stotyje ir neseniai baigtoje Kinijos Tiangong kosminėje stotyje.

Kalbant apie šviesesnę pusę, saulės blyksniai ir CME taip pat yra atsakingi už spalvingus pašvaistės reiškinius, kuriuos galima pamatyti naktiniame danguje netoli poliarinių regionų.

Kolosalus masyvas pradės bandomąją eksploataciją 2023 m. birželio mėn., kai bus baigtas derinimas ir jungties bandymas. Tai tik vienas iš daugybės naujų saulės stebėjimo projektų, kurie vykdomi visame pasaulyje.

Beje, toje pačioje Sičuano provincijoje, esančioje Tibeto aukštumų teritorijoje, Kinija pradėjo statyti naują didžiulį optinį teleskopą, kuris savo darbą pradės 2026 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()