Italų fizikas paaiškino, "kur bėga" laikas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Lokis 2010-02-08 23:11
Tarkim, jog lekiantysis lekia 0,5c greičiu, tai dėl baigtinio greičio, kurio neimanoma viršyti, lekenčiojo sistema, jo dalelių judėjimas sulėtėja 2 kartus. 50%atitenka greičiui tiesiąją, likusi dalis sistemos gyvavymui - dalelių judėjimui. Jokios laiko sąveikos čia nėra, išskyrus greičio dalyba ir greičio priklausomybę judančiajam, kurį sudaro judančios dalelės turinčios baigtinį greitį... Taigi paliepus vienodu laiko intervalu, savo sistemoje, skaičiuoti stebėtojui(rimties būsenoje) ir judančiajam (1 2 3 4 5 6...), pirmi sk. kas be ko sutaps, bus 1 ir 1 skaičių sekoje, po to stebėtojas pažymės 2, nes praeis tam tikras sutartas laiko intervalas jo sistemoje, o judančiojo sistemoje praeis tik puse stebėtojo laiko ir užrašys 2 stebėtojui pažymėjus 3. Taigi stebėtojas užrašys 11, o tuo tarpu skriejantysis tik 6, taip yra dėl laiko - klaidingos tų kūnų sudarytų iš judančių dalėlių baigtiniu greičiu greičio interpretacijos. Globaliai jų dalelių greičiai bus c. Jokio laiko čia nenaudoju, išskyrus greitį. Šiaip ir visatos atsiradimo pradžia neesant laikui galima paaiškinti... Jos nebuvo. Juk viskas turi pradžia ir pabaiga. Jei jos neturi tai to ir nėra, o pačia visatą galima paaiškinti kaip sudėtingą -1+1=0 sistemą.
lmn 2010-02-09 00:59
diskusija visai įdomi, gal paprašom moderatorių dalį žinučių perkelti į naują temą, pvz "ar laikas egzistuoja?"
karolism 2010-02-09 06:47
Cia tema http://www.technologijos.lt/diskusijos/ ... php?t=5156
lmn 2010-02-09 07:21
Aha, galima ir ten
loggo 2010-02-11 17:32
Lialialia
embar 2010-02-23 02:30
Laiko kryptingumas siejamas su entropijos didėjimu, taigi, reiškinių pėdsakų palikimu. Taigi laiko slinkimo iš ateities į praeitį negalėtume stebėti. Susidaro pirmas įspūdis, kad priežastingumas yra iš praeities į ateitį. Galėtume tikėtis, kad turime laisvę keisti ateitį. Vis tik Skineris teigia, kad žmonės mano, jog patys „pasirenka“ ar „priima sprendimus“ tada, kuomet nežino elgesio priežasčių [1]. Sprendimas reikštų judėjimą tam tikra kryptimi, be galimės sugrįžti. O jeigu priežasčių nežinome? Mintiniame eksperimente dėžėje esantis Šriodingerio katinas vienu metu galėtų būti ir gyvas, ir miręs; tai sužinotume tik atidarę dėžę [2]. Bet įdomiausia, kad atlikus dvigubo tunelio eksperimentą gautos tokios išvados: elektrono elgsena – ar kaip dalelės, ar kaip bangos – priklauso nuo stebėtojo (eksperimento), t.y. elektronas tarsi iš anksto žino, kaip elgtis! [3]. Taigi elektronas tarsi pirmiausia kažkaip nustato įmanomas savo vietas ir būsenas ateityje, o eksperimento metu (tarkim, dabartyje) pasielgia taip, kad pasiektų tą tikslą. O tai jau priežastingumas iš ateities į praeitį! Galbūt ateitis jau yra numatyta, o jos įgyvendinimui mes teesame įrankiai. Tada iš tiesų yra tam tikras visatos tikslingumas – Logosas ar Dievas. Šis Dievas turėtų gebėti vienu metu aprėpti ir praeitį, ir ateitį. Jis turėtų neleisti vykti tam, kas neveda į tikslą arba neturi priežasties. Kad visatos reiškiniai būtų prasmingi, pradžia ir pabaiga turi apsijungti – t.y. egzistuoti pradžios taškas ir įvykių cikliškumas. Ir vis tik, jei viskas būtų užprogramuota, kodėl nulemta netikėti likimu? Gal todėl, kad žinodami savo valios laisvės nebuvimą nustotume dirbti tai, ką užmanė Pasaulio Protas? O tam jis įvykti neleistų... O jei žmogus tėra įrankis, kaip kad mašina, atliekanti tam tikrą darbą, kodėl jam duota galvoti? Gal žmogus – Logoso išradimas, užprogramuotas pats save tobulinti, kad geriau atitiktų savo užduotį, kurio pats nežino? O gal tam ir tobulėja, kad galėtų geriau suprasti Dievo užmačias ir sąmoningai prisidėti prie jo tikslų įgyvendinimo? Labai panašu į kuriamus save apmokančius kompiuterius-robotus. Panašu, kad mūsų gyvenimas yra prasmingas. Minčių šaltiniai: 1. Skinner B.F. Apmąstymai apie biheiviorizmą ir visuomenę. Vilnius: VU specialiosios psichologijos laboratorija, 2006, p. 113. 2. http://www.nso.lt/science/quantum.htm 3. http://www.nso.lt/time/laikas.htm
karolism 2010-02-23 09:00
Manau prasmingas bet kokiu atveju, net jei nesidomi QM ar religija esi uzkeretas kurios nors konkrecios temos/minties ir esi tuo patenkintas, bingo Paskutine filosofu mada procesu teorijos, kvantines mechanikos ir religijos kratinys. Visai idomu palavinti smegeneles, bet ne tokiame portale ;o)