Protus jaukiantis Japonijos įvartis, eliminavęs Vokietiją – kamuolys paliko aikštę ar ne? Štai ką sako beprotiška geometrija (Foto, Video)  (1)

Japonija šokiravo Ispaniją ir Vokietiją ir laimėjo 2022 m. pasaulio futbolo čempionato E grupę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-12-02 Protus jaukiantis Japonijos įvartis, eliminavęs Vokietiją – kamuolys paliko aikštę ar ne? Štai ką sako beprotiška geometrija (Foto, Video)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip, Vokietija dar kartą pralaimėjo pasaulio čempionate, nepaisant to, kad laimėjo 4:2 prieš Kosta Riką. Vokiečiai turėjo laimėti, o Japonija – pralaimėti, kad komanda patektų į atkrintamąsias varžybas. Deja, Vokietijai, Japonija ketvirtadienį atvyko žaisti ir aplenkė Ispaniją, kuri taip pat pateko į atkrintamąjį etapą E grupėje užėmusi antrąją vietą.

Tačiau įvartis, dėl kurio Japonija galiausiai pateko į atkrintamąsias varžybas, nebuvo be ginčų. 51-ąją minutę Ao Tanaka smūgiavo po Kaoru Mitomos perdavimo ir rezultatas tapo 2:1. Įvartį patvirtino VAR, nors iš pirmo žvilgsnio tikrai atrodo, kad kamuolys paliko aikštės ribas.

Akivaizdu, kad kamuolys buvo už aikštės ribų, tiesa? Tiesą sakant, ne pagal geometriją!

Paaiškinsime.

Dėl geometrinio reiškinio, vadinamo paralakso vaizdu, transliacijos kameros kampas verčia jus manyti, kad kamuolys buvo už ribų. Tačiau patikrinus vaizdą iš viršaus paaiškėjo, kad kamuolys liko ant galinės linijos vos per kelis milimetrus!

 

Iš esmės žiūrint į kamuolį, kertantį liniją, arba į ritulį, kertantį raudoną liniją ledo ritulyje, kur tai dažnai pasitaiko, vaizdas iš tokio šoninio kampo gali būti apgaulingas. Tačiau pažvelgus į viršutinį vaizdą, gaunamas nešališkas požiūris į tai, kas čia iš tikrųjų vyksta.

Kas žinojo, kad geometrija turi tokį svarbų vaidmenį, kaip mes žiūrime į sportą?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(6)
(8)

Komentarai (1)