Monstras, lyg nužengęs iš siaubingiausio košmaro – kas yra Krampusas ir ką jis turi bendro su Kalėdomis? (Video)  ()

Krampusas tradiciškai pasirodo gruodžio 5 dieną – kas tai per padaras?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Krampusas yra mitinė būtybė, kuri, pasak mito, nubaudžia blogai besielgiančius vaikus.

Krampusas taip pat vadinamas Klaubauf, Toife, Toifi arba Toifl (žodis, panašus į velnią). Manoma, kad pavadinimas „Krampus“ atsirado Vienoje, Austrijoje, XIX amžiuje.

Tradiciškai Krampusas pasirodo gruodžio 5 d. vakare arba per vadinamąją „Krampus Nacht“ (taip pat rašoma Krampusnacht). „Krampus Nacht“ būna prieš pat Šv. Mikalojaus (kuris įkvėpė Kalėdų Senelio personažą) šventę gruodžio 6 d. Iš esmės Krampusas yra blogoji Kalėdų Senelio versija.

Krampusas dažnai taikosi į vaikus, kurie elgėsi blogai, smogdamas jiems medžio šaka, vadinama „vytele“, arba net pagrobia juos krepšyje.

Jei vaikai būtų buvę „geri“, jie nebūtų pagrobti ar sumušti, o šeštą dieną pabustų su Kalėdų Senelio dovanomis.

Gruodžio 5 d. žmonės kartais apsirengia Krampusais ir dalyvauja renginiuose, vadinamuose „Krampuso eitynėmis“. Tai ypač populiaru Vokietijoje ir Austrijoje.

Nėra iki galo aišku, kada ir kaip prasidėjo Krampuso papročiai.

„Krampuso tradicija tikrai turi keletą ištakų, kurios yra skirtinguose istoriniuose ir geografiniuose kontekstuose“, – „Live Science“ sakė Vienos universiteto Socialinės ir kultūrinės antropologijos katedros mokslininkė Gertraud Seiser.

 

Apšvietos epochoje (1685–1815) Krampusas pasirodė Vienoje, kur jis buvo naudojamas „kaip mokomoji priemonė mokyti vaikus paklusnumo ir drausmės, sakė Seiser.

 

XVII ir XVIII amžiuje Bavarijoje ir kalnuotose Austrijos vietovėse išpopuliarėjo karnavalų paradai, į kuriuos galėjo būti įtrauktas Krampusas. Valdžios institucijos bandė uždrausti šiuos paradus iš dalies dėl to, kad jie paskatino jaunus žmones girtuokliauti i kelti riaušes, sakė Seiser.

Krampuso istorija galėjo kilti Bavarijoje po Trisdešimties metų karo (1618–1648) – mirtingumas nuo šio karo buvo didžiulis, kai kurios vietovės prarado pusę gyventojų.

Krampusas nėra vienintelis siaubingas padaras, pasirodantis šiuo metų laiku. Gruodžio 12-oji skirta Perchtai, kuri kartais pasirodo kaip į raganą panaši būtybė, kuri „išardytų mergaites, kurios visus metus neišnaudojo visos vilnos“. Ši diena populiari ir pietų Vokietijoje bei Austrijoje. (Istoriškai pietų Vokietijoje ir Alpių Austrijoje megzti drabužius buvo būtina norint išgyventi, o mitas apie šią būtybę paskatino merginas megzti.)

 

 

Krampuso populiarumas bėgant metams tai augo, tai mažėjo.

XX amžiaus dešimtmečio viduryje tai iš tikrųjų buvo praktikuojama tik keliuose nedideliuose Bavarijos, Tirolio ir Zalcburgo regionuose.

XXI amžiuje Krampuso šventės yra vėl populiarios nei bet kada, o renginiai vyksta visame pasaulyje.

„Technologijų ir socialinės žiniasklaidos pažanga gali būti viena iš Krampuso tradicijos populiarumo augimo priežasčių“, – „Live“ sakė Vienos universiteto Socialinės ir kultūrinės antropologijos katedros mokslinė bendradarbė Ilona Grabmaier.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()