Geminidų lietus smogė Žemei - skelbiami įspūdingi vaizdai (Foto, Video)  ()

Pastarąsias porą naktų pakėlus į dangų akis tikimybė pamatyti krintančią žvaigždę buvo kaip niekad didelė. Gruodžio 4 d. prasidėjęs Genimidų meteorų lietus pasiekė piką, o giedras oras pirmoje nakties pusėję leido grožėtis kvapą gniaužiančiais vaizdais. Užfiksuotų kadrų iš viso pasaulio buvo galima pamatyti ir interneto platybėse.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-12-16 Geminidų lietus smogė Žemei - skelbiami įspūdingi vaizdai (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geminidų meteorų lietus laikomas vienu geriausiu „krentančių žvaigždžių“ stebėjimui, nes atskiri meteorai yra ryškūs, pasirodo greitai ir jų būna daug. Šiais metais dangaus reiškinys prasidėjo gruodžio 4 d., o baigsis gruodžio 17 d. Savo piką meteorų lietus pasiekė gruodžio 13–15 dienomis.

Jei nespėjote pamatyti šio kvapą gniaužiančio reiškinio savo akimis, į pagalbą atskuba internautai – vakar rytą socialinėse medijose naktinio dangaus nuotraukų buvo apstu.

Nors geriausiai šis meteorų lietus matosi iš Šiaurės pusrutulio, pasisekti gali ir Pietų pusrutulio gyventojams.

Geminidai matėsi tiek Vengrijos, tiek Japonijos gyventojams. Štai prie Fudžijamos kalno esanti kamera užfiksavo ryškų krentančio meteoro vaizdą:

Kvapą gniaužiančių vaizdų pavyko pamatyti ir Lietuvoje, mat pirmoje nakties pusėje oras buvo itin palankus. Panašu, kad lietuviams šaltukas nesutrukdė mėgautis romantišku reginiu.

 

Pagal žinomus duomenis, Geminidų meteorų srautui jau beveik 200 metų – pirmasis užfiksuotas stebėjimas įvyko 1833 m. iš Misisipės upės katerio.

Geminidai siejami su netoli Žemės esančiu asteroidu, vadinamu „3200 Phaethon“. Manoma, kad tolimoje praeityje šis kosminis kūnas galėjo susidurti su kitu objektu. Taip nuo jo nusitiesė milžiniškas kosminių šiukšlių srautas, pro kurį Žemė praskrenda kiekvienais metais.

 

Įdomu ir tai, kad Geminidų meteorai būna įvairiausių spalvų dėl savo unikalios cheminės sudėties, tad galima išvysti mėlynų, violetinių, geltonų ar net žalių meteorų.

Iki gruodžio 17 d. vis dar gali pasisekti pamatyti vieną kitą meteorą. Tam nereikia specialios įrangos – užtenka būti tamsioje, atviroje vietoje ir žiūrėti Dvynių žvaigždyno (šiaurės rytų) kryptimi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()