Technologijų istorijos vingiais: kaip ir kodėl išpopuliarėjo DVD diskai?  ()

„Digital Video Disc“ – skaitmeninis videodiskas – sukurtas 1995 metais, buvo optinė laikmena, skirta skaitmeniniams aukštos kokybės vaizdo ir garso įrašams saugoti bei platinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vėliau videodiskas įgijo platesnę paskirtį ir buvo pervadintas „Digital Versatile Disc“ – skaitmeniniu universaliuoju disku, trumpai – DVD.

XX a. aštuntajame dešimtmetyje išpopuliarėjus vaizdajuostėms kino studijos mėgino uždrausti jų grotuvus namuose, nes tai neva pažeidžia autorių teises. Bet ilgainiui kino kompanijoms jos tapo nauju papildomu pajamų šaltiniu.

Mažesnio biudžeto filmams nebelikus vietos kino teatrų salėse, pastarieji rado savo žiūrovą namų kino teatruose. Iš pradžių per vaizdajuostes, o nuo dešimtojo dešimtmečio – ir per DVD.

Namų kinui nereikėjo statyti atskiro pastato, tačiau vertėjo specialiai tam įrengti patalpą – panaudoti rūsį ar kurį nors atokesnį kambarį. Specialistai teigė, kad geriausius garso ir kitus efektus galima sukurti ne mažesniame nei 40 m2 ploto kambaryje.

Bet tai nebuvo būtina sąlyga. Daugiausia investuoti reikėjo į gerą vaizdo ir garso aparatūrą, patalpos akustiką ar patogius krėslus.

Bet kuris namų kino teatras prasidėdavo nuo didelio televizoriaus. Paprasčiausius namų kino sistemos rinkinius sudarydavo DVD grotuvas ir mažiausiai šešios garso kolonėlės. Brangesnės sistemos komplektuotos atskirai iš daugiakanalių stiprintuvų, DVD grotuvo ir kolonėlių.

XXI a. pirmajame dešimtmetyje vis labiau tobulėjant namų kino sistemoms atsirado DVD, sukurtų specialiai žiūrėti namuose. Štai DVD formatu buvo išleista garsiosios trilogijos „Žiedų valdovas“ ir kino teatruose rodyta versija, ir išplėstinė versija, skirta specialiai namų kinui.

 

Lietuvą naujosios technologijos pasiekė beveik nė kiek neatsilikdamos nuo pasaulinių tendencijų. Pirmasis lietuviškas filmas DVD formatu – tai 2003 m. pasirodęs Arūno Matelio ir Audriaus Stonio filmas „Skrydis per Lietuvą, arba 510 sekundžių tylos“. Šis filmas geriausių pasaulinės parodos „Expo 2000“ filmų rinkimuose aplenkė didžiausių pasaulio valstybių ir žiniasklaidos koncernų filmus.

2012 m. lietuviško kino mėgėjai savo DVD kolekcijas jau galėjo papildyti režisieriaus Igno Miškinio filmu „Artimos šviesos“. Pirmą kartą Lietuvoje kartu išleistas ir originalus filmo garso takelis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()