Skelbiamas „ekstremaliausias įvykis Europos istorijoje“: sumušti visi rekordai, Europoje to dar nėra buvę  (2)

Šilti sausio orai sumušė rekordus visoje Europoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Meteorologai teigia, kad mažiausiai aštuoniose šalyse nuo gruodžio 31 d. iki sausio 2 d. buvo rekordiškai aukšta temperatūra ir „beveik negirdėtas“ karštis.

Šilčiausia visų laikų sausio diena buvo užfiksuota mažiausiai aštuoniose Europos šalyse, įskaitant Lenkiją, Daniją, Čekiją, Nyderlandus, Baltarusiją, Lietuvą ir Latviją, rodo ekstremalias temperatūras sekančio klimatologo Maximiliano Herrera surinkti duomenys.

Korbielóve, Lenkijoje, termometro stulpelis pakilo iki 19 °C – ši temperatūra Silezijoje yra įprastesnė gegužės mėnesį ir 18 °C viršija metinį 1 °C sausio vidurkį. Javorník mieste Čekijoje buvo 19,6 °C šilumos, palyginti su vidutiniu 3 °C laipsniu šiuo metų laiku.

Šiuo metų laiku Vysokaje, Baltarusijoje, temperatūra paprastai svyruoja apie 0 °C. Sekmadienį (sausio 1d.) čia temperatūra siekė 16,4 °C šilumos, o ankstesnį šalies rekordą sausio mėnesį viršijo 4,5 °C.

Kitose žemyno vietose vietiniai rekordai buvo sumušti tūkstančiuose atskirų matavimo stočių, o vien Vokietijoje nuo gruodžio 31 d. iki sausio 2 d. buvo sumušta beveik 950, sakė Herrera.

Šiaurės Ispanijoje ir pietų Prancūzijoje gyventojai mėgavosi paplūdimio oru: Bilbao šilčiausia sausio diena buvo 24,9 °C, o Kantabrijos, Astūrijos ir Baskų regiono stotyse buvo pasiekti rekordai. Tik Norvegija, Didžioji Britanija, Airija, Italija ir Viduržemio jūros pietryčių šalys nepaskelbė jokių rekordų.

„Galime tai laikyti ekstremaliausiu įvykiu Europos istorijoje“, – sakė Herrera.

„Paimkite 2022 m. liepos mėnesio JK ekstremalios karščio bangos atvejį ir paskleiskite šią sigmą daug didesnėje teritorijoje, apimančioje apie 15 šalių. Galime neabejotinai teigti, kad tai pirmas kartas, kai ekstremalūs orai Europoje (pagal ekstremalų karštį) yra panašūs į ekstremaliausius Šiaurės Amerikoje“, – sakė Herrera.

 

Aleksas Burkilas, vyresnysis meteorologas iš „Met Office“, sutiko, kad tai buvo ekstremalus oro įvykis.

„Dideliame plote buvo didžiulis karštis, o tai, tiesą sakant, beveik negirdėta“, – sakė jis.

Burkillas sakė, kad šilto oro masė, susiformavusi prie vakarinės Afrikos pakrantės, iš Portugalijos ir Ispanijos nukeliavo į šiaurės rytus per Europą, kurią traukė aukštas slėgis virš Viduržemio jūros.

„Ji buvo plačiai paplitusi, Danijoje, Čekijoje ir beveik visoje Vokietijoje sausio mėnesio temperatūra viršijo rekordus“, – sakė Burkilas.

„Taip pat verta paminėti, kad Anglijos pietuose turėjome išskirtinai šiltų orų. Septyniose pietų Anglijos vietose buvo užfiksuota šilčiausios visų laikų Naujųjų metų išvakarės.

Meteorologas Scottas Duncanas sakė, kad temperatūra visoje Europoje buvo stulbinanti.

„Praėjusiais metais Naujieji metai buvo labai šilti, bet dabar tai visai kitas lygis“, – sakė jis. „Stebėjome ilgalaikius rekordus, sumuštus dideliais skirtumais keliose šalyse.“

 

Sunku buvo nustatyti priežastis, sakė Duncanas, o La Niña ir neįprasta jūros paviršiaus šiluma turėjo įtakos.

„Tačiau nė vienas iš aukščiau paminėtų dalykų nėra naujas, tad kas buvo ypatinga iki rekordinio statuso? Mūsų šylanti atmosfera ir vandenynai galiausiai leidžia lengviau sumušti rekordus.“

Profesorius Billas McGuire'as, rašęs apie klimato žlugimo pasekmes, sakė, kad aukšta temperatūra pranašauja, kad ateityje bus dar blogiau.

„Labiausiai nerimą kelia tai, kad – toks pasaulinio atšilimo greitis – daugiau nebestebina“, – sakė jis.

„Tai mažas žvilgsnis į ateitį, kai žiema sutrumpės iki kelių mėnesių niūrių, drėgnų ir švelnių orų, kuriais bus mažai šalčio, ledo ar sniego.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(3)
(9)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: