Lėktuvas Saturno palydove ir vamzdynas Mėnulyje: kokius beprotiškiausius projektus ruošia NASA  ()

NASA pasirinko 14 įdomių projektų, kurie gali būti įgyvendinti kitose planetose ir palydovuose.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-01-12 Lėktuvas Saturno palydove ir vamzdynas Mėnulyje: kokius beprotiškiausius projektus ruošia NASA  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosmoso tyrinėjimų ateitis reikalauja kartais labai neįprastų technologinių sprendimų, todėl NASA kreipiasi į įvairias kompanijas ir mokslininkus, kad pateiktų savo kosmoso projektus. Šiai dienai NASA atrinko 14 pirminio tyrimo vertų darbų, kuriems jau buvo skirti pinigai moksliniams tyrimams. „Gizmodo“ siūlo susipažinti su kai kuriais iš jų.

NASA atrinko 14 kosminių projektų, kurių kiekvienas jau gavo 175 000 USD tolimesniam vystymui. Dalis šių projektų per 9 mėnesius gaus papildomą finansavimą. Ir tik po 2 metų bus atrenkami tik geriausi technologiniai sprendimai tolesniam galimam įgyvendinimui kosmose. Taigi, kokias technologines naujoves mokslininkai siūlo įdiegti kitose Saulės sistemos planetose ir palydovuose?

Lėktuvas Titane

„AirTitan“ projektą pasiūlė mokslininkas Quinnas Morley ir jis apima autonominio orlaivio, kuris skris Saturno palydove Titane, sukūrimą. Pagal projektą, šis lėktuvas galės ne tik skirsti per tankią Titano atmosferą, bet ir plaukti jo metano ežeruose.

Šiuo įrenginiu bus galima atlikti mokslinius tyrimus, įskaitant galimų organinės chemijos požymių, galinčių rodyti gyvų organizmų kilmę, paiešką. NASA domisi šiuo projektu, nepaisant to, kad kosmoso agentūra ruošia savo sraigtasparnį „DaragonFly“ skristi Titane.

Palydovai naujos Žemės paieškai

Naujosios GO-LoW kosminės observatorijos projektą pasiūlė Mary Knapp iš Masačusetso technologijos instituto. Šią kosminę observatoriją sudarys tūkstančiai identiškų palydovų, kurie bus išdėstyti penktajame Žemės ir Saulės sistemos Lagranžo taške.

 

Šis palydovų masyvas galės tyrinėti tolimų egzoplanetų magnetinius laukus ir rasti uolėtas planetas, panašias į Žemę.

Deguonies vamzdis į Mėnulį

Jau 2025 metais NASA planuoja išlaipinti astronautus Mėnulyje, o po to pradėti kurti pirmąją nuolatinę bazę mūsų palydove. Ilgalaikiam žmogaus buvimui Mėnulyje būtina naudoti vietinius išteklius. Pavyzdžiui, deguonį galima išgauti iš Mėnulio regolito ar vandens ledo.

Tačiau šio deguonies transportavimo procesas gali būti labai brangus. Pavyzdžiui, tai susiję su deguonies transportavimu iš gavybos vietos specialiuose rezervuaruose naudojant Mėnulio roverius į pačią bazę arba į gamyklą jo perdirbimui.

Taigi inžinierius Peteris Curreri iš „Lunar Resources“ siūlo tiesti dujotiekį Pietų Mėnulio ašigalyje, kur yra didžioji dalis vandens ledo. Toks dujotiekis naujakuriams užtikrins nuolatinę prieigą prie deguonies, taip pat galės sujungti skirtingas bazes ir ištisas Mėnulio gyvenvietes.

Plytų auginimas Marse

 

Mokslininkė Kongrui Grace Jean iš Nebraskos universiteto siūlo auginti statybines medžiagas Marse, o ne gabenti jas iš Žemės. Naujakuriams reikės statyti Marse struktūras, tačiau tam reikės nuolat siųsti kosminius krovininius laivus su viskuo, ko reikia, o tai labai brangu. Mokslininkė siūlo Marse auginti mikrobus, kurie gali gaminti biomineralus ir polimerus, kad suklijuotų Marso regolitą į statybines plytas.

Šios koncepcijos vis dar yra pradinėje NASA svarstymo stadijoje, o jei ekspertai nuspręs, kad jų įgyvendinti nepavyks, jos liks tik idėjų lygmenyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()

Susijusios žymos: