Šokiruojantis tyrimas: naftos milžinė pasaulio katastrofą numatė dar aštuntajame dešimtmetyje, bet informaciją nuslėpė (Foto)  ()

Mokslininkai teigia, kad viena didžiausių pasaulyje naftos bendrovių dar 1970-aisiais tiksliai numatė, kaip dėl klimato kaitos kils pasaulinė temperatūra, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš gausybės vidaus dokumentų ir mokslinių tyrimų dokumentų jau anksčiau nustatyta, kad „Exxon“ apie pasaulinio atšilimo pavojų žinojo bent jau nuo 1970-ųjų, o kitos naftos pramonės įstaigos apie šį pavojų žinojo dar anksčiau, maždaug nuo 1950-ųjų. Jos ryžtingai ir sėkmingai mobilizavo jėgas prieš mokslą, kad užkirstų kelią bet kokiems iškastinio kuro naudojimo mažinimo veiksmams.

Tačiau naujajame tyrime paaiškėjo, kad „Exxon“ mokslininkų prognozės nuo XX a. septintojo dešimtmečio buvo neįtikėtinai tikslios - jie numatė, kad pasaulio temperatūra ir anglies dioksido išmetimas didės ir beveik atitiks tai, kas iš tikrųjų įvyko. Tuo tarpu bendrovė šį ryšį visą laiką neigė.

„Šis klausimas pastaraisiais metais iškilo kelis kartus ir kiekvienu atveju mūsų atsakymas yra toks pat: tie, kurie kalba apie tai, kad kompanija žinojo, klysta darydami išvadas“, – „BBC News“ sakė bendrovė.

 

Korporacijos, įskaitant „ExxonMobil“, uždirbo milijardus parduodamos iškastinį kurą, dėl kurio išmetamų teršalų, mokslininkų, vyriausybių ir Jungtinių Tautų teigimu, vyksta visuotinis atšilimas.

Išvados rodo, kad „ExxonMobil“ prognozės dažnai buvo tikslesnės net už pasaulyje pirmaujančių NASA mokslininkų.

„Tai iš tikrųjų pabrėžia didžiulę „ExxonMobil“ vadovų veidmainystę, kurie žinojo, kad jų pačių mokslininkai atlieka labai aukštos kokybės modeliavimo darbus, ir turėjo prieigą prie šios privilegijuotos informacijos, o mums sakė, kad klimato modeliai yra nesąmonė“, – „BBC News“ sakė Harvardo universiteto mokslo istorijos profesorė Naomi Oreskes.

„Mūsų atlikta analizė pirmą kartą leidžia iš tikrųjų apskaičiuoti tai, ką „Exxon“ žinojo, t. y. kad deginant jų iškastinio kuro produktus planeta kiekvieną dešimtmetį atšils maždaug 0,2 C“, – sakė vienas iš autorių Geoffrey Supranas.

 

Anot jo, mokslininkai niekada anksčiau nebuvo kiekybiškai įvertinę mokslinių įrodymų, pateiktų „ExxonMobil“ dokumentuose.

Atsakydama į tai, „ExxonMobil“ atkreipė dėmesį į 2019 m. JAV teismo sprendimą, kuriame padaryta išvada: „ExxonMobil“ vadovai ir darbuotojai buvo vienodai įsipareigoję griežtai vykdyti savo pareigas kuo išsamiau ir kruopščiau“.

„ExxonMobil“ yra įsipareigojusi prisidėti prie klimato kaitos ir jos keliamų pavojų sprendimo“, – sakė atstovas spaudai.

„Jų puikiai atliktas klimato modeliavimas savo rezultatais buvo mažų mažiausiai panašus į vieno įtakingiausių ir geriausiai vertinamų šiuolaikinės istorijos klimato mokslininkų darbą“, – sakė profesorius G.Supranas, lygindamas „ExxonMobil“ darbą su 1988 m. pavojaus signalą dėl klimato paskelbusiu NASA mokslininku Jamesu Hansenu.

 

Prof. N.Oreskes sakė, kad išvados rodo, jog „ExxonMobil“ „sąmoningai klaidino“ visuomenę ir vyriausybes. „Jie turėjo visą šią informaciją, tačiau viešai teigė labai, labai skirtingus dalykus“, – aiškino ji.

Ankstesniuose tyrimuose buvo rasta „Exxon“ dokumentų, iš kurių matyti, kad bendrovė siekė skleisti abejones dėl mokslo. Viename vidiniame dokumente išdėstyta „Exxon“ pozicija „pabrėžti mokslinių išvadų neapibrėžtumą“ dėl šiltnamio efekto.

Moksliniame žurnale „Science“ paskelbtame tyrime taip pat teigiama, kad „ExxonMobil“ pagrįstai apskaičiavo, kaip reikėtų sumažinti išmetamųjų teršalų kiekį, kad būtų išvengta blogiausių klimato kaitos padarinių, jei pasaulis atšiltų 2 laipsniais pagal Celsijų ar daugiau.

Jų mokslininkai taip pat teisingai atmetė teoriją, kad artėja ledynmetis, kai kiti mokslininkai vis dar diskutavo dėl šios perspektyvos.

 

Mokslininkai tyrimą atliko po to, kai 2015 m. žurnalistai atskleidė įrodymų, leidžiančių manyti, kad „ExxonMobil“ žinojo apie klimato kaitą.

Tyrėjai teigė, kad tai parodė, jog bendrovė viduje naudojosi klimato kaitos mokslais, kai viešai tokio tipo modelius vadino „spekuliatyviais“.

Šios išvados prisideda prie nuolatinio spaudimo bendrovei dėl to, ką ji žinojo apie klimato kaitą. Kampanijos dalyviai tvirtina, kad naftos milžinė skleidė dezinformaciją siekdama apsaugoti savo verslo interesus, susijusius su iškastiniu kuru, ir keliuose JAV teismuose teikia ieškinius bendrovei.

Gegužės mėn. Masačusetso (JAV) teismas nusprendė, kad „ExxonMobil“ turi stoti prieš teismą dėl kaltinimų melavus apie klimato kaitą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(5)
(4)

Komentarai ()