Megaprojektas, kokio Europa dar nematė – Šiaurės jūros uždarymo užtvanka: 500 mlrd. eurų vertinamas ambicingas projektas beprotybė ar išsigelbėjimas? (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

radioaktyvas 2021-07-21 18:00
Nieko skamba tik va šiltoji srovė bus atkirsta nuo dalies šiaurės jūros ir visos baltijos jūros.
Benediktas 2021-07-21 18:06
Dafigą lietaus vandens turės pastoviai pumpuot į Atlanto vandenyną prie to pačio. Viskas, kas upemis atiteka į Baltijos ir Šiaurės jūras, ir lietus, kuris iškrenta Šiaurės, bei Baltijos jūrojse, turės būti išpumpuojamas. Mums, žinoma, gerai, jei tokio projekto imtųsį, bet šaibas manau turėtų mesti visi, kas turės iš to naudos. Bet jei tokia užtvanka griūtų, tai būtų ppc. Putinui2, Kinijai tereiktų bombą numest, galėtų šantažuot.
HardAxe 2021-07-21 18:16
dėl mūsų tai užtektų užtvenkti baltijos jūrą kažkur ties Danija. nuleidus Baltija kokiu 1m atsivertų beribiai smėlio paplūdymiai. Bet kuriuo atveju truputį atšiauresnis klimatas mum būtų į naudą. Gal turėtume stabilesnes vasaras ir dėl šaltesnių žiemų neplistų invazinės rūšys.
AAA000 2021-07-21 18:51
nu primeskit 300m!!! aukscio siena, kuria slegia vanduo is vieno sono... isivaziduokit i Vilniaus tv boksta koks 1000 boingu vienu metu kala is vienos puses... va tokius slegius tures atlaikyt uztvanka... cia reikes puse Anglijos nukast ir supilt i jura... su 500 milijardu issivers? - nejuokina tegu. uz tiek kelias saleles tesupils nebent..
Talkatif 2021-07-21 19:13
Vandens spaudimas iš abiejų pusių. Be to užtvanka ne stačiom sienom. Projektas įdomus. Bet ne Europos biurokratams sugebėt susitart dėl tokio. Iš kitos pusės Londėj daug viso pasaulio šulų lemus ir jardus sumerkę : ) O kaip dėl žemės drebėjimų poveikio?
radioaktyvas 2021-07-21 19:27
Atiteka http://vhost.asu.lt/nm/l-projektas/hidro/22.htm tingėjau kitur pažiūrėti bet maždaug +8+10c
zaliaakis 2021-07-21 19:56
Ir tada visa Europą paskęs savo užterštam mėšle. Matosi kad neturi ką veikti...
bahuriux 2021-07-21 20:14
Šitą arba panašią nepermaišytą gėlo vandens "upę" Baltijos jūroj pats esu mates savo akim iš laivo, kokia maždaug 30+ km nuo kranto ji vis dar tekėjo. Bet čia turbūt kai nepermaišo kokie nors vėjai, ar dar kas nors pvz temperatūros jei būna skirtingos. Turbūt tokia upė neturi pastovios vagos ir ilgio ir kartais persimaišo.
AAA000 2021-07-21 23:57
ten del druskingumo ir kitu priedu skiriasi skysciai sudetim. persimaiso ir be nieko. tiesiog kai salygos palankios - susisluoksniuoja aiskiai. panasiai kaip riebalu kokia deme vandeny. temperaturos auksciais issideto - nematytum konturu.
immortallt 2021-07-22 15:03
Na tokią užtvanką jau tada būtų galima panaudoti ir vėjo jėgaines statant, taip iš dalies atpiginant ją.
punktyras 2021-07-22 17:02
Spaudimas susidaro tik dėl aukščių skirtumo. Ir susidaręs slėgis spaudžia iš pusės, kurioje yra aukštesnis lygis. Kur apie vakuuminį slėgio sudvejinimą, gal galima plačiau? Gal kokia nors formulė yra?
AAA000 2021-07-22 18:21
cia kur parasei - statine bukle. ta prasme nusistovi pusiausvyra - lyg kokiam kosmose. bet vandenynas nera stiklainis kazkoks. vanduo jame juda. visokiom kryptim. ten blogai supratai kazka. as vakuma daviau kaip pvz iliustracijai. kaip atbula jega tiesioginiam spaudimui. na kaip pvz barometre daro gravitacinio atmosferos slegio i skysti stulpeli ir gali pamatyt tustuma arti vakumo. ten plotas mazas, stikilas salyginai storas - del to nesuyra. skystis judesyje sugeba lygiai ta pati - pvz tepalas ispleso net metala molekuliniam lygyje. ir jei salygos, kad viena vandens mase slegia. o kita tempia (kaip vakumas). o siena pakankamai plona ir didelio pavirsiaus - (skarda pvz). poveikis sumuojasi. jei siena nelanksti - isvers iskart kai tokie gyliai (aukstis tiesiog po vandeniu) - poveikis bus milziniskas. o visi isvaizduoja vos ne sukals kuoliuku, koki celofana tarpuose paties. ar kaip zuvu tinkla ant pluduru ir bus uztvanka uz 500 milijardu nes realiai visi ka mate - tai kad pripila kandona vandens ir atrodo kaip stabilus maisas... bet neivertina, kad vanduo nera kaip oras - jis nespudus. ir dvi slegimo sistemos i kazkokia uztvankele... cia net ne kokia upe uztvenkt, kur slegis vienkryptis ir pertekliu visada galima nuleist sliuzais... ar koks olandiskas/angliskas barjeras - kuri sutupdei ant grunto ir prikisai reguliuojamu uztvaru... cia reikes minimum dambos...
punktyras 2021-07-23 09:05
Ar kas nors Šiaurės jūrą bandys sukišti į storo stiklo vamzdelį ir daryti iš jo barometrą? Ar tepalą slegiamą varinės? Koks spaudimas ir koks tempimas? Projekto tikslas – neleisti užtvindyti žemumų. Užtvindo kylantis jūros lygis. Užtvankos tikslas – atitverti „išorinę“ jūrą, kurioje lygis kyla, nuo „vidinės“, kurioje jis neturi pakilti aukščiau tam tikro lygio. Tai yra, jos užduotis lygiai tokia pati, kaip bet kurios hidroelektrinės užtvankos – išlaikyti vandens lygių skirtumą. Aukščiausia užtvanka yra >300 metrų aukščio. Gigantiška, turinti atlaikyti statinį ir dinaminį vandens slėgį. Dinaminį, nes užtvenkiama upė „atsitrenkia“ į užtvanką. Statinį slėgį patiria, nes vieną užtvankos pusę spaudžia 300 metrų aukščio vandens stulpas, o iš kitos pusės jo niekas nebalansuoja – atmosfera spaudžia ir vieną ir kitą užtvankos pusę. Kokios jėgos veiktų, jei tokia užtvanka stovėtų po vandeniu? Iš vienos pusės spaudžia vanduo, iš kitos pusės spaudžia vanduo – slėgiai susilygintų. Ir nesvarbu, koks aukštis po vandeniu – 10, 100 ar 1000 metrų – statinis slėgis į abi puses bus vienodas ir gali nors ir kandonais atskirti. Jei vanduo juda, dar reikia atsižvelgti į dinaminį slėgį, todėl vien su seksualiniais žaisliukais užtvenkti jūros, aišku, nepavyks. Bet tokios užtvankos, kokios statomos prie upių, tikrai nereikės. Dinaminis slėgis priklauso nuo skysčio judėjimo greičio ir nuo skysčio tankio: q=½ρu² ; q - slėgis paskaliais, ρ - tankis kg/m³, u - greitis m/s Statinis slėgis priklauso nuo skysčio tankio, gravitacijos pagreičio ir skysčio stulpelio aukščio p=ρgh ; ρ - tankis kg/m³ ; g=9,8m/s²
bahuriux 2021-07-23 12:01
Kai iš sūraus vandens pasidarytu gėlas užtvankos viduje, būtu galima statyti osmosines elektrines kurių energija ir būtu panaudojama siurbliams ir gal netgi liktu pardavimui. Bet geriau nereikia tokio projekto, nes tai būtu 1. ekologinė katastrofa. 2. jei pralaužtu tokį pylimą vienoj vietoj, tai po poros minučių jis būtu nuplautas beveik visas ir į krantą kaltu cunamis užlietu Londoną ir puse Olandijos kaip minimum, dar ir visiems pajūrio miestams kliūtu. Nebent toks pylimas būtu pastatytas iš gelžbetonio tada atlaikytu ir nebūtu galimybės kad išplaus.
Talkatif 2021-07-23 16:25
Ekspertas visose temose su buko kirvio solidumo nuomone. Vadovėlinis Daningo-Kriugerio efekto pavyzdys.
bahuriux 2021-07-24 00:23

Dannas3 2021-07-24 09:03
Galvoju, kad ne tau buvo skirta jo postas
bahuriux 2021-07-24 09:46
Visuose forumuose nuo seno priimta, nequotinti posto ir nerašyti kam dedikuotas atsakymas, jei atsakai iškarto po apačia sekančiu postu. Ir kadangi jau nepirmą tokią pastabą gaunu (nepagrįstą ir be kažkokių kontra argumentų mano nuomuonei) tai pamaniau kad tai dedikuota man.
Treisonas 2022-11-22 09:11
Prie to paties gal kas galite paiškinti, kodėl nėra stabdoma gėlo vandens tekėjimas į jūrą? Turiu omenyje jeigu trūkumas vandens ir taip toliau, kodėl nesukuriami dirbtiniai ežerai, nevyksta upių nukreipimas, ačiū.
immortallt 2022-11-22 14:38
Kur jo trūksta, ten taip ir daro.