Čekijos mteorologai: smogė arktinio šalčio monstras - fiksuojamas -62,4 laipsnių šaltis (Foto)  ()

Maždaug pusę dabartinės Rusijos teritorijos įpusėjus sausio mėnesiui prarijo Arktinis šaltis. Praėjusį savaitgalį, sekmadienį, sausio 15 diena, Tongulacho mieste, Sachos respublikoje (šiandieninė Rusija), buvo užfiksuota -62,4 laipsnių Celsijaus temperatūra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuos duomenis pateikė Čekijos meteorologijių matavimų paslaugas teikianti kompanija „Ventusky“. Anot meteorologų, tai – „žemiausia visų laikų temperatūra“ Tongulacho stotyje ir šalčiausia temperatūra, užfiksuota Sibire nuo 2002 metų.

Šalčio monstras praėjusį savaitgalį pasiglemžė ne tik Sibire esančios Tongulacho respublikos teritorijas – ekstremaliai šalta buvo buvo šalta tiek praėjusį savaitgalį, tiek ir šią savaitė yra daugelyje į rytus nuo šios stoties esančių Sachos respublikos vietovių. Daug kur fiksuojama gerokai žemesnė nei -50 laipsnių Celsijaus temperatūra.

O tai prilygsta temperatūrai Marse. Nors raudonosios planetos paviršiaus temperatūra gali svyruoti nuo +20 laipsnių Celsijaus iki -153 laipsnių Celsijaus, vidutinė metinė temperatūra yra maždaug 62 laipsniai šalčio.

Anot meteorologų, šalčiausias kada nors Šiaurės pusrutulyje užfiksuotas vidutinis šaltis (žmonių apgyvendintoje teritorijoje) buvo užfiksuotas 1933 m. vasario 6 d. Omjakone (Sachos respublika), kai temperatūra nukrito iki -67,7 laipsnių Celsijaus.

 

Kitas rekordas buvo pasiektas negyvenamoje teritorijoje – Klincko matavimų stotyje, Grenlandijoje. Čia 1991-aisiais, gruodžio 22 dieną buvo užfiksuotas 69,6 laipsnių šaltis.

Kaip teigia klimatologai, vasaros Sibire taip pat tampa vis ekstremalesnės. Remiantis ES „Copernicus“ klimato tyrimų programos duomenimis, 2021 metų birželį Verchojanske, Sibire,už poliarinio rato, užfiksuota grunto temperatūra siekė net 48 laispnius Celsijaus.

Akivaizdu, kad ekstremalios temperatūros tampa vis dažnesnės ir intensyvesnės.

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(34)
(3)
(31)

Komentarai ()