Ekspertai pakraupę: skelbiamas totalus karas paukščiams – išžudys milijonus sparnuočių  ()

Viena valstybė seka Kinijos pėdomis, kurioje 1958-1962 metais buvo išžudyti milijonai žvirblių – tai lėmė katastrofinį badą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kenijos vyriausybė pradėjo naikinti iki 6 milijonų raudonsnapių audėjų (Quelea quelea), dar vadinamų „plunksnuotais skėriais“ – ši paukščių rūšis yra gausiausia pasaulyje pagal individų skaičių. Paukščiai gali sudaryti superkolonijas iki 30 milijonų individų, mintančių tokių augalų, kaip kviečiai, miežiai, ryžiai, saulėgrąžos ir kukurūzai, sėklomis

Kodėl Kenija nori nužudyti raudonsnapius audėjus?

Afrikos Kyšulyje – rytinėje Afrikos žemyno dalyje, kurią sudaro Somalis, Etiopija, Eritrėja, Džibutis, Sudanas, Kenija ir Pietų Sudanas – siautėja ilgiausia ir didžiausia istorijoje užfiksuota sausra, kuri kelia grėsmę milijonams žmonių badu. Dėl besitęsiančios sausros sumažėjo vietinės žolės kiekis, kurio sėklos yra pagrindinis audėjų maisto šaltinis. Po to pasirodė pranešimų, kad paukščiai vis dažniau veržiasi į grūdų laukus.

Iki šiol paukščiai Kenijoje sunaikino 120 hektarų ryžių laukų, pranešė keli Nairobio dienraščiai.

Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, 2 milijonų paukščių pulkas per dieną gali sulesti 50 tonų grūdų.

Vakarų Kenijos ūkininkai dėl paukščių praranda beveik 60 tonų grūdų. 2021 m. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) apskaičiavo, kad dėl paukščių pasėlių nuostoliai siekė 50 mln. USD per metus, pranešė „The Guardian“.

 

Pasirinktas kovos su kenkėjais būdas Afrikoje yra fentiono purškimas. Šį pesticidą mokslininkai apibūdino kaip „toksišką žmonėms ir kitiems netiksliniams organizmams“.

Žiniasklaidoje cituojami ekspertai perspėjo nenaudoti fentiono raudonsnapių audėjų naikinimui.

Fentionas buvo įtrauktas į Roterdamo konvencijos III priedą, kuriuo siekiama sumažinti pavojingų cheminių medžiagų keliamą riziką žemės ūkyje.

Audėjų invazija dažnai vyksta daugelyje Afrikos šalių. Praėjusiais metais FAO skyrė 500 000 USD Tanzanijos vyriausybei pesticidų purškimui, priežiūrai ir pajėgumų didinimui remti po to, kai 21 mln. audėjų įsiveržė į pasėlių laukus visoje šalyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(12)
(-5)

Komentarai ()