Pro „Hubble“ teleskopą netikėtai prašvilpė kosminis objektas: skelbiama, kas tai buvo (Foto)  ()

Astronomus nustebino netikėtai į kadrą papuolęs asteroidas, kurį įamžino „Hubble“ kosminis teleskopas. Tuo metu, kai teleskopas fiksavo Paukščių Tako kaimynystėje esančias galaktikas, ėmė ir prašvilpė asteroidas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadras, kuriuo Europos kosmoso agentūra (EKA/ESA) pasidalijo sausio 16 dieną, – ypatingas.

Ar įžvelgiate, kurioje vietoje užfiksuotas asteroido skrydis kosmoso erdvėje?

Anot EKA, asteroidas yra kelių kilometrų skersmens ir priklauso mūsų Saulės sistemai. Visi kiti objektai, išskyrus asteroido paliktą pėdsaką, yra gerokai toliau – už mūsų galaktikos – Paukščių Tako ribų.

Praskriejęs asteroidas nuotraukoje paliko ženklą – keturis mėlynus ir oranžinius brūkšnelius kairėje pusėje, žvelgiant nuo nuotraukos viršaus vidurio link. Šie brūkšniai susiformavo fiksuojant asteroidą keturių ekspozicijų metu. Brūkšniai yra skirtingos spalvos dėl filtrų, kuriuos naudoja „Hubble“ teleskopas.

 

Na, o pačios nuotaukos centre – kosminiais masteliais nedidelė galaktika, žinoma kodiniu pavadinimu UGC 7938. Nuo mūsų ši kaimyninė galaktika yra nutolusi 30 mln. šviesmečių. UGC 7938 galaktika danguje yra žvelgiant Mergelės žvaigdžgyno kryptimi.

Anot astronomų, ši nykštukinė galaktika dėl savo nereguliarios struktūros yra primityvaus tipo, kuris galaktikoms buvo būdingas ankstyvosiose Visatos formavimosi stadijose.

Tačiau „Hubble“ užfiskuotame kadre matyti ir kitos, gerokai tolimesnės galaktkos – nuo gerai išsivysčiusių spiralinių iki paprastesnių elipsės formos, tai gerokai brandesnės ir sudėtingesnės struktūros už nykštukinę kaimynę.

 

Tuo tarpu kiti oranžinės spalvos taškeliai kadre – tai žvaigždės, esančios mūsų Paukščių Take.

Priartinamą, itin didelės raiškos kadrą galite pamatyti EKA svetainėje.

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(24)
(1)
(23)

Komentarai ()