Kovo 5, 1904 metai: N. Tesla ir kamuoliniai žaibai  (28)

Kamuolinis žaibas (jei jis tikrai egzistuoja) yra elektros išlydžio rūšis, kuri, skirtingai nei įprastiniai pailgi šakoti žaibai, gamtoje natūraliai atsirandanda sferinėje formoje. Jie pasitaiko retai, ir nepaisant didžiausių mokslininkų pastangų, šis reiškinys mums ir dabar išlieka paslaptis. Kamuolinį žaibą sukurti pasisekė tik fizikui N. Tesla. Tiesa, niekas iki šiol nežino, tiesa tai ar mitas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors dažniausiai kamuoliniai žaibai pasitaiko audrų metu bei esant kitokim "neramiam" orui, yra atvejų, kai jie sutinkami absoliučiai ramioje atmosferoje. Jie taip pat gali būti sutinkami absoliučiai keistose ir neįprastose vietose:  kabantys virtuvėje virš viryklės, sekantys paskui automobilius, arba skriejantys šalia lėktuvų, kaip tai pasitaikydavo Antrojo Pasaulinio karo metais. Sąjungininkų pilotai neretai šiuos švytinčius kamuolius palaikydavo priešo orlaiviais ir net anglų kalboje jiems buvo suteikę pavadinimą "foo fighters".

“Man niekada neteko pamatyti kamuolinio žaibo”, rašė Tesla žurnale Electrical World and Engineer 1904 metų kovo 5 dieną, lygiai prieš 106 metus. "Tačiau siekdamas kompensuoti šį savo nusivylimą, aš vėliau išsiaiškinau kamuolinių žaibų susidarymo principus ir sukūriau dirbtines jų versijas". Kamuolinius žaibus mokslininkas laikė daug didesnio reiškinio dalimi: "Ši planeta, su visa savo didybe, elektrinėms srovėms yra ne daugiau nei mažas metalinis rutuliukas".

Tesla tikėjosi šį reiškinį pritaikyti signalams perduoti per orą dideliu atstumu - ne tik telegrafo ir telefono signalams, bet ir pačiai elektros energijai. Dabartiniai istorikai teigia, jog Tesla maždaug 1½ colio (apie 3,8cm) skersmens  kamuoliniams žaibams sukurti naudojo specialius generatorius ir žaisdavo su jais stebindamas susirinkusią publiką. 

Dabartiniu metu Tesla galbūt kiek geriau žinomas kaip mokslininkas, padėjęs pamatus mokslui apie kintamą srovę ir jos pritaikymą kuriant elektros pkirstymo tinklus. Teslo patentus vėliau įsigijo George Westinghouse ir kintama srovė (AC - alternating current) triumfavo prieš konkuruojantią Tomo Edisono cnuolatinės srovės (DC - direct current) sistemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (28)