TKS astronautai iš Žemės orbitos užfiksavo įspūdingą struktūrą dykumoje: tai didžiausias toks įrenginys planetoje (Foto)  ()

Vakariniame Sacharos dykumos pakraštyje per smėlį driekiasi beveik 100 kilometrų ilgio balta linija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakariniame Sacharos dykumos pakraštyje per smėlį driekiasi beveik 100 kilometrų ilgio balta linija. Ši, net iš kosmoso matoma, struktūra – tai ilgiausia pasaulyje konvejerio sistema, kertanti Vakarų Sacharos dykumą nuo Bou Craa fosfatų kasyklos iki pakrantės El Marsos miesto netoli Laajunės.

Konvejeriu yra gabenamas itin svarbų mineralą iš atokių šiaurės Afrikos vietovių į uostą, iš kurios žemdirbystės plotus visame pasaulyje. Iš šios kasyklos milžinišku konvejeriu per valandą pervežama 2 000 tonų fosfatinių uolienų.

Fosforas yra esminis visų gyvų būtybių elementas ir sudaro mūsų DNR pagrindą. Jis taip pat yra viena iš trijų pagrindinių sudedamųjų dalių komercinėse trąšose.

JAV geologijos tarnybos (USGS) duomenimis, Maroke ir Vakarų Sacharoje per metus išgaunama apie 38 mln. tonų fosfatinių uolienų, o tai 2021 m. sudarė 17 proc. pasaulinės gavybos. USGS taip pat apskaičiavo, kad šiame regione yra apie 70 proc. visų žinomų fosfatinių uolienų atsargų mūsų planetoje.

 

Šias kasyklas ir konvejerinę struktūrą Vakarų Sacharoje įamžino ir NASA palydovas „Terra“, ir Tarptautinės kosminės stoties astronautai.

Šaltiniai:

https://scitechdaily.com/worlds-longest-conveyor-belt-system-61-miles-long/

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()