Australijoje pamesta mirtinai pavojinga radioaktyvi kapsulė: valdžia pripažino, kad jos niekada neras (Foto)  ()

Važiuojant 1400 km maršrutu kažkur iš sunkvežimio iškrito kapsulė su cezio-137 doze. Ji gali išprovokuoti ūmią spindulinę ligą ir vėžį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-01-30 Australijoje pamesta mirtinai pavojinga radioaktyvi kapsulė: valdžia pripažino, kad jos niekada neras (Foto)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijoje iš sunkvežimio iškrito radioaktyvioji cezio-137 kapsulė. Pareigūnai jau pradėjo jos paieškas, tačiau pripažino, kad jos gali ir nerasti. Pavojingas objektas gali išprovokuoti ūmią spindulinę ligą ir vėžį. Apie tai sekmadienį, sausio 29 d., rašo „The Guardian“.

8 mm x 6 mm kapsulė – 19 gigabekerelių keraminis cezio-137 šaltinis, dažniausiai naudojamas radiacijos jutikliuose – nukrito nuo saugaus įtaiso, manometro, iš sunkvežimio, keliaujančio iš kasyklos Pilbaros regione Vakarų Australijoje į sandėlį valstijos sostinėje Perte. Žinoma, kad sunkvežimis su kapsule iš kasyklos išvažiavo sausio 12 d., o į Pertą atvyko sausio 16 d., tačiau kapsulės dingimas buvo aptiktas tik po devynių dienų.

Tyrėjų teigimu, švino slėgio matuoklį, kuriame buvo kapsulė, tvirtinantis varžtas kelionės metu kažkur iškrito ir kapsulė iškrito pro skylę, kurią paliko trūkstamas varžtas.

„Yra tikimybė, kad mums nepavyks rasti (kapsulės). Tai įmanoma“, – pripažino Vakarų Australijos gelbėjimo tarnybos vadovybė.

 

Valstybinis priešgaisrinės pagalbos ir skubios pagalbos departamentas jau išsiuntė paieškos grupes su radiacijos aptikimo prietaisais ir metalo detektoriais kritinėse sunkvežimio maršruto atkarpose, ypač tankiai apgyvendintose vietose. Paiešką apsunkina tai, kad bendras atstumas, kurį sunkvežimis nuvažiavo nuo kasyklos iki Perto, yra apie 1400 km.

 

Tuo tarpu gelbėtojai pranešė, kad Vakarų Australijos valdžia jau pristato naują radiacijos aptikimo įrangą, kuri gali būti montuojama ant regiono automobilių.

Kapsulėje esančios radioaktyvios medžiagos, skleidžiančios ir gama, ir beta spindulius, pusinis periodas laikas yra 30 metų. Artimas poveikis gali sukelti nudegimus, ilgesnis poveikis gali sukelti ūmią spindulinę ligą ir ilgalaikę vėžio riziką.

„Mes nerimaujame, kad kažkas paims (kapsulę), nežinodamas, kas tai yra, manys, kad tai kažkas įdomaus, ir pasiliks sau“, – sakė Australijos sveikatos departamentas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: