NASA kosminių skrydžių centre tyčia susprogdintas būsimos TKS prototipas: skelbiamas kvapą gniaužiantis video  (1)

„Sierra Space“ baigė trečiąjį būsimos „Orbital Reef“ orbitinės stoties gyvenamojo modulio stiprumo testą ir rezultatas pranoko lūkesčius 150 %.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA Maršalo kosminių skrydžių centre, įsikūrusiame Alabamoje, JAV, sėkmingai buvo atliktas trečiasis būsimos „Orbital Reef“ kosminės stoties, kuri 2030-ųjų pradžioje pakeis TKS, gyvenamojo segmento prototipo bandymas, rašo „Space“.

2021 m. NASA pasirinko tris rangovus, kad sukurtų naują kosminę stotį, kuri pakeis jau labai seną Tarptautinę kosminę stotį. 415 milijonų dolerių dotacija buvo padalinta tarp „Nanoracks LLC“, „Northrop Grumman“ ir dviejų kartu dirbančių įmonių – „Blue Origin“ ir „Sierra Space“. Visos įmonės aktyviai vysto projektą, tačiau pastaroji per pastaruosius kelis mėnesius rodė labai gerus rezultatus.

„Sierra Space“ praėjusiais metais jau atliko du sėkmingus būsimos „Orbital Reef“ kosminės stoties pripučiamų segmentų prototipų bandymus. Sprogimas įvyko tyčia, nes inžinieriai turi išbandyti šio segmento stiprumą, kuris turės atlaikyti nepalankias kosmoso sąlygas.

Trečiasis „sprogstamasis“ bandymas, kaip ir du ankstesni, buvo atliktas žymioje NASA vietoje – NASA Maršalo kosminių skrydžių centre. Būtent čia septintajame dešimtmetyje pirmiesiems pilotuojamiems skrydžiams į Mėnulį buvo paruoštos raketos ir erdvėlaiviai.

„Sierra Space“ atliko dar vieną savo pripučiamo modulio stiprumo testą, kad atitiktų NASA tokioms konstrukcijoms nustatytus standartus. Tai yra, modulis turi būti patvarus ir atlaikyti aukštą slėgį, nes astronautai gyvens ir dirbs šiame būsimos stoties segmente, kuris vadinasi LIFE. Kita vertus, „Blue Origin“ ir „Sierra Space“ turi įrodyti NASA, kad būtent jų stotis turėtų tapti vertu TKS pakaitalu, todėl visų jos komponentų charakteristikos turėtų pranokti konkurentų charakteristikas.

 

Naujam bandymui buvo sukurtas prototipas, kuris yra 1/3 tikrojo erdvės pripučiamo modulio dydžio. Tikslas buvo, kad šis segmentas atlaikytų didžiulį spaudimą 100 valandų, nesuplyšdamas į gabalus. Tačiau rezultatai pranoko visus lūkesčius. Modulis sprogo tik po 150 valandų, vadinasi, inžinieriai NASA reikalavimus viršijo 150 %.

Šiais metais „Sierra Space“ turi atlikti dar kelis tokius bandymus, kad gautų visišką NASA patvirtinimą tolesniam „Orbital Reef“ kosminės stoties komponentų vystymui.

 

Verta paminėti, kad „Sierra Space“ nėra vienintelė kosminės stoties segmento gamintoja, atliekanti „sprogstamuosius“ bandymus, kad gautų NASA patvirtinimą. Pavyzdžiui, inžinieriai iš „Lockheed Martin Space“ praėjusių metų gruodį atliko panašų savo kosminės stoties modulio bandymą, tačiau jis nėra skirtas žemai Žemės orbitai, kur yra TKS. Šiuo projektu ketinama sukurti stotis šalia Mėnulio, taip pat kitų Saulės sistemos planetų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)

Komentarai (1)