Šokiruojantys mokslininkų pranešimai: žemės drebėjimas pastūmė Turkiją į naują vietą - pokyčiai didžiuliai (Video)  ()

Pirmadienį Turkiją ir kai kurias Sirijos dalis sukrėtė galingi žemės drebėjimai, dėl kurių sunaikinti ištisi kvartalai. Per žemės drebėjimą žuvo daugiau nei 7300 žmonių, tačiau manoma, kad žuvusiųjų skaičius dar augs.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-02-08 Šokiruojantys mokslininkų pranešimai: žemės drebėjimas pastūmė Turkiją į naują vietą - pokyčiai didžiuliai (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo tarpu pasirodė šokiruojantis pranešimas, kuriame pažymima, kad žemės drebėjimai galėjo paslinkti tektoninę plokštę, ant kurios įsikūrusi Turkija, iki trijų metrų.

Turkiją ir Siriją sukrėtė du dideli 7,8 ir 7,5 balo žemės drebėjimai. Gelbėjimo darbus apsunkino keli požeminiai smūgiai.

Pirmadienio žemės drebėjimo epicentras buvo maždaug 17,9 kilometrų gylyje netoli Turkijos miesto Gaziantepo. Mieste gyvena apie du milijonai žmonių.

Vėliau ekspertai atskleidė, kad žemės drebėjimą sukėlė Arabijos tektoninė plokštė, judanti į šiaurę. Turkija yra linkusi į žemės drebėjimus, nes ji yra virš pagrindinių lūžių linijų, besiribojančių su Anatolijos plokštuma, Arabijos plokšte ir Eurazijos plokšte.

Mokslininkų teigimu, buvo pažeistas apie 225 km lūžio ruožas tarp Anatolijos plokščių ir Arabijos plokščių.

 

Italų seismologas daktaras Carlo Doglioni, naujienų svetainei „Italija 24“ sakė, kad po žemės drebėjimo Turkija galėjo nuslysti net iki „penkių-šešių metrų, palyginti su Sirija“.

 

Kaip cituoja žiniasklaidos pranešimai, daktaras Doglioni, kuris yra Italijos nacionalinio geofizikos ir vulkanologijos instituto prezidentas, sakė, kad „tai, ką mes vadiname Arabijos plokšte, pasislinko apie tris metrus šiaurės rytų-pietvakarių kryptimi Anatolijos plokštės atžvilgiu; mes kalbame apie struktūrą, esančią pasienio zonoje tarp šio Eurazijos, Arabijos ir Anatolijos plokščių“.

Nors jis paminėjo, kad norint gauti konkretų rezultatą reikia daugiau informacijos, analizė grindžiama preliminariais duomenimis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(41)
(7)
(34)

Komentarai ()

Susijusios žymos: