R. T. Erdoganas vėl „pakišo“ Putiną - skelbiama netikėta žinia, ką tyliai daro Turkija  ()

Naujos Vakarų sankcijų bangos pakoregavo situaciją rusiškos naftos pirkimams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo vasario, kai Rusija užpuolė Ukrainą, Europos šalys pradėjo palaipsniui atsisakyti Rusijos naftos. Dėl to naftą pradėjo imti Turkija, Indija ir Kinija. Kremlius, nors tai ir nebuvo viešai pripažinta, tapo priklausomas nuo šių šalių.

Tačiau naujos Vakarų sankcijų bangos, kuri turėtų įsigalioti gruodžio 5 d., išvakarėse Ankara ėmė smarkiai mažinti rusiškos naftos pirkimus. Per savaitę, pasibaigusią lapkričio 25 d., Turkijos pirkėjai gavo 210 000 barelių per dieną, rašo „Bloomberg“. Srautai Turkijos kryptimi sumažėjo maždaug trečdaliu: savaitę anksčiau ji pirko 300 000 barelių per dieną, o spalio viduryje – 380 000 barelių per dieną, tai buvo 2,5 karto daugiau nei sausį.

Kol kas oficialių pareiškimų apie prisijungimą prie „kainų lubų“ Ankara nepateikė, tačiau pastaruoju metu Erdoganas pradėjo pastebimai laikytis Vakarų pozicijos – per pastarąjį pusantro mėnesio naftos eksportas į Turkiją susitraukė 45 proc. Kremlius priklausomas nuo Ankaros, todėl Turkijos lyderis Putinui dar kartą parodė, kas iš tikrųjų yra padėties šeimininkas ir galbūt tokiu būdu R. T. Erdoganas pasieks tam tikras sąlygų savo šaliai.

 

Rusijos naftininkai ir Rusijos Federacijos biudžetas jau pajuto kainų kritimą. Nuo lapkričio pradžios Rusijos „Urals“ markė atpigo beveik 30 proc. – dvigubai daugiau nei „Brent“. Tačiau keli Rusijos klientai nusprendė nesutikti su šiomis sąlygomis ir reikalauja dar didesnių nuolaidų – net apie 40 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(63)
(0)
(63)

Komentarai ()