„Atėjo laikas“ dėl Švedijos ir Suomijos narystės NATO: galingas Turkijos blokas, skelbiamas ministro pareiškimas  (2)

Suomija ir Švedija stojimo į NATO klausimu pagal trišalį memorandumą įvykdė dalį savo įsipareigojimų, tačiau likusių neatliko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlütas Çavuşoğlu tai pareiškė spaudos konferencijoje, praneša „Ukrinform".

„Nors NATO generalinis sekretorius J. Stoltenbergas po mūsų susitikimo Stambule vartojo frazę „atėjo laikas" dėl Švedijos ir Suomijos narystės NATO ir buvo žengta tam tikrų teigiamų žingsnių - praėjusiame trišaliame susitikime buvo nuspręsta tęsti darbą – reiškia, kad dalį memorandume nurodytų įsipareigojimų jie įvykdė, o dalies ne. Todėl kol kas nesiėmė jokių konkrečių veiksmų. Jie nepateisino lūkesčių dėl ekstradicijos ir teisės normų", – sakė M. Çavuşoğlu.

Anot jo, šalys palaiko ryšį, procesas vyksta teigiamai, tačiau dar laukia ilgas kelias.

Kaip pranešama, gegužės 18 dieną Suomija ir Švedija oficialiai kreipėsi į NATO, siekdamos sustiprinti savo saugumą po Rusijos invazijos į Ukrainą. Visos 30 NATO narių turi pritarti šių šalių priėmimui. NATO ambasadorių susitikime Turkija blokavo šių prašymų nagrinėjimo procesą, savo poziciją aiškindama saugumo klausimais, visų pirma, parama kurdų organizacijoms šalyse, kurias Turkija laiko teroristinėmis. Tuo pat metu Ankara pareiškia, jog apskritai ji neprieštarauja Švedijos ir Suomijos įstojimui į NATO.

 

2022 metų birželio 28–30 dienomis Madride vykusiame viršūnių susitikime NATO valstybių ir vyriausybių vadovai susitarė dėl istorinio sprendimo pakviesti prisijungti Suomiją ir Švediją. Abi šalys ilgą laiką išlaikė neutralų statusą, o prie Šiaurės Atlanto aljanso nusprendė prisijungti prasidėjus žiauriam ir neišprovokuotam Rusijos karui prieš Ukrainą.

Taip pat Madride tarp Turkijos, Suomijos ir Švedijos buvo pasirašytas trišalis memorandumas dėl bendradarbiavimo kovoje su terorizmu, kuris atvėrė kelią abiejų šiaurinių šalių kvietimui tapti NATO narėmis.

 

Per paskutinę spaudos konferenciją Madride Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas pareiškė, jog terorizmu įtariamų asmenų išdavimas bus būtina sąlyga, kad Turkija ratifikuotų Suomijos ir Švedijos stojimo į NATO protokolą.

Lapkričio pradžioje Stambule surengtoje bendroje spaudos konferencijoje su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlütu Çavuşoğlu NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Švedija ir Suomija įvykdė reikalavimus, kuriuos Turkija iškėlė stojant į NATO, ir atėjo laikas jas priimti į Aljansą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(11)
(28)

Komentarai (2)