Kremlius gali pradėti dar neregėtą chaosą: tyliai ruošiamas perversmas daugybėje valstybių  ()

Žurnalistai rašo, kad Rusija aktyviai investuoja siekdama įtvirtinti įtaką daugelyje Afrikos šalių. Tam ji pasitelkia „Wagnerio“ samdinius, religiją, propagandą, švietimą, taip pat remia vietines autokratijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija negalėjo padidinti savo įtakos Europoje, todėl nusprendė sutelkti dėmesį į kai kurias Afrikos šalis. Taip Maskva nori sustiprinti savo pozicijas tarptautinėje arenoje, kad atvertų dar vieną „frontą“ prieš Vakarus. Apie tai rašo laikraštis „Financial Times“.

Žurnalistų teigimu, Kremlius taip pat veikia pasitelkdamas religiją. Taip Centrinės Afrikos Respublikos stačiatikių monsinjoras Regisas Saint-Clair Voyemova iš Konstantinopolio patriarchato perėjo į Maskvos patriarchatą.

Leidinys rašo, kad šiuo tikslu Rusijos Federacija nusprendė finansuoti freskų restauravimą, taip pat naujo sugriautos katedros fasado statybas. Be to, ji sumokėjo už Vojemovos trijų mėnesių vizitą Maskvoje 2022 m. Maskva taip pat finansavo specialios klasės kūrimą 60 vaikų, besimokančių CAR rusų kalba.

Straipsnyje rašoma, kad CAR yra viena skurdžiausių pasaulio šalių, todėl Rusija turi galimybę stipriai paveikti šios šalies politinį ir ekonominį gyvenimą. Kremliaus strategija apjungia propagandą, ginklų pardavimą, kasybą, „Wagnerio“ samdinių buvimą ir kišimąsi į ekonomiką.

Pranešama, kad Maskva sutelkė savo pastangas įtakai Sahelio regione įtvirtinti. Tai Afrikos atogrąžų savanų zona, kurią sudaro 12 šalių. Rusijos Federacija jau spėjo nukreipti regioną prieš Prancūziją, kuri anksčiau ten dominavo.

 

Anot tyrimų centro „Rusi“ darbuotojo Samuelio Ramani, Maskva sutelkė dėmesį į šalių ruožą, besitęsiantį nuo Malio iki Sudano. Kremlius nori sukurti „Perversmo diržą“, kad suteiktų įtakos vietos valdžiai ir išstumtų Vakarus iš regiono.

Eksperto teigimu, Rusija Afrikoje veikia jau seniai, naudodama hibridinius savo įtakos įtvirtinimo metodus. Tarp šių metodų yra susitarimas prieš vietinius sukilimus, ginklų pardavimas, parama autokratijai ir švelnioji galia.

 

Taip pat pranešama, kad Rusijos Federacija bando įtvirtinti įtaką Mozambikui, Pietų Afrikai ir kitoms šalims. Tačiau Vakarai tai mato ir bando reaguoti. Praėjusiais metais JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas ir JAV iždo sekretorė Janet Yellen skrido į Afriką. Numatyta, kad šiais metais Afrikoje lankysis viceprezidentė Kamala Harris ir prezidentas Joe Bidenas.

Be to, rudenį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pasakė kalbą, kurioje aiškiai pareiškė, kad Rusija nėra Afrikos draugė. Jis pažymėjo, kad Rusijos Federacija pasirodė esanti kolonijinė valstybė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(28)
(8)

Komentarai ()