Ieškant nežemiškos gyvybės aptikti 8 „įtartini“ radijo signalai  ()

Apskaičiuota, kad Visatoje yra šimtai milijardų galaktikų, o kiekvienoje galaktikoje yra maždaug tiek pat planetų, todėl tikimybė, kad Žemė yra vienintelė vieta, kurioje yra gyvybė, yra neįtikėtinai maža. Naujoji dirbtinio intelekto sistema ištyrė milijonus radijo signalų iš kosmoso, kad nustatytų galimai dirbtinės kilmės signalus, ir aptiko aštuonis signalus, kurie atrodo intriguojantys, rašo „New Atlas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei nežemiškos gyvybės formos, turėdamos tinkamą įrangą, nuskenuotų Žemę, jie užfiksuotų mūsų radijo pokalbius ir kitus elektromagnetinius signalus, kuriuos spinduliuojame jau gerą šimtmetį.

"Breakthrough Listen" siekia ieškoti dirbtinių radijo signalų, sklindančių iš kitų mūsų galaktikos planetų. Komanda šiuos signalus vadina "technoženkliais".

Problema ta, kad Visata yra triukšminga - žvaigždės, juodosios skylės, kvazarai, supernovos, gama spindulių žybsniai ir daugybė kitų objektų bei įvykių gali skleisti radijo ir kitus signalus. Be to, dar prisideda mūsų pačių technologijų, pavyzdžiui, mobiliųjų telefonų ir GPS palydovų, trukdžiai. Norint rasti galimus ateivių signalus, reikia panaikinti foninį triukšmą.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5862 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

Tam gali pasitarnauti dirbtinis intelektas. Naujam tyrimui Toronto universiteto studentas Peteris Ma sukūrė naują mašininio mokymosi algoritmą, skirtą atrinkti perspektyviausius signalus iš kosmoso.

Komanda dirbtinio intelekto sistemai pateikė daugiau nei 150 TB duomenų, surinktų "Green Bank" teleskopu (GBT).

Iš 3 mln. duomenų rinkinyje esančių signalų dirbtinis intelektas nustatė 20 515 svarbių signalų. Tuomet tyrėjams teko kiekvieną iš jų patikrinti rankiniu būdu - ir paaiškėjo, kad aštuoni iš šių signalų pasižymėjo tinkamomis savybėmis ir negalėjo būti priskirti kosminiams trukdžiams.

 

"Aštuoni signalai atrodė labai įtartini, tačiau, dar kartą pažvelgę į taikinius teleskopais, jų daugiau nepastebėjome. Praėjo beveik penkeri metai nuo tada, kai surinkome duomenis, tačiau signalo vis dar nepastebėjome", - teigė tyrimo autorius.

Kad ir kokie intriguojantys būtų signalai, tai toli gražu nėra atsakymas į patį giliausią klausimą, ar mes visatoje esame vieni. Komanda pripažįsta, kad tiksliai nežinome, kaip atrodytų tikras nežemiškas signalas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()