Tyrimas atskleidė: populiarus prieskonis gali pagerinti atmintį  ()

Turbūt visi girdėjo, kad šokoladas arba riešutai vadinami „smegenų maistu“. Tačiau tai ne vieninteliai maisto produktai, kurie, kaip tikima, stiprina protinę funkciją. Antai atmintį ir gebėjimą mokytis pagerinti gali cinamonas, skelbia naujas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Cinamonas – populiarus, kiekvienoje virtuvėje randamas, prieskonis. Daugelis juo gardina saldžius kepinius arba mėgsta įmaišyti į košę.

Be unikalaus skonio ir kvapo cinamonas pasižymi ir sveikatai naudingu poveikiu. Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad cinamonas turi priešuždegiminių, antioksidacinių ir priešvėžinių savybių, taip pat gali sustiprinti imuninę sistemą.

Taip pat pastebėta, kad biologiškai aktyvūs cinamono junginiai gali pagerinti smegenų funkciją ypač atmintį ir gebėjimą mokytis. Tačiau šioms išvadoms pagrįsti buvo reikalingi papildomi įrodymai.

Birjando medicinos mokslų universiteto (Iranas) tyrėjų komanda neseniai peržiūrėjo keletą ankstesnių tyrimų, kurių metu buvo nagrinėjamas cinamono poveikis pažinimo funkcijoms. Mokslo žurnale „Nutritional Neuroscience“ paskelbtose išvadose pabrėžta galima cinamono vertė užkertant kelią atminties ar mokymosi sutrikimams arba juos mažinant.

„Šiuo tyrimu buvo siekiama sistemingai peržiūrėti tyrimus apie ryšį tarp cinamono ir jo komponentų, turinčių įtakos atminčiai ir mokymuisi“, – savo darbe rašė tyrėjai iš Irano.

Jie peržiūrėjo šimtus tyrimų, saugomų keliose internetinėse tyrimų duomenų bazėse, įskaitant PubMed, Scopus, Google Scholar ir Web of Science. Tada jie susiaurino savo analizę iki 40 tyrimų, tų, kurie buvo labiausiai susiję su juos dominančia tema.

Iš jų 33 tyrimai buvo atlikti in vivo (t. y. tiriant tikrus gyvus organizmus, tokius kaip žmonės, graužikai ar kiti gyvūnai). Penki iš jų buvo atlikti in vitro (t.y. negyvuose organizmuose, pavyzdžiui, analizuojant ląsteles arba po mirties paimtą audinio mėginį), o du buvo klinikiniai tyrimai.

Didina ląstelių gyvybingumą

 

Tyrėjai susistemino duomenis, atsižvelgdami į ankstesnių tyrimų paskelbimo metus, autorystę, tirtą cinamono junginį ar rūšį ir dozes, tyrimo populiaciją ir imčių dydžius. Dėmesys skirtas ir dalyvių lyčiai, amžiui, tyrime naudotam metodui, jo trukmei.

Įvairūs kriterijai leido įvertinti tyrimų kokybę ir patikimumą.

Galiausiai palyginti skirtingų tyrimų rezultatai. Dauguma jų teigė, kad cinamonas gali teigiamai paveikti atmintį ir pažinimo funkciją.

„In vivo tyrimai parodė, kad naudojant cinamoną ar jo komponentus, pavyzdžiui, eugenolį, cinamaldehidą ir cinamono rūgštį, galima teigiamai paveikti pažinimo funkciją“, – savo darbe rašė tyrėjai iš Irano.

 

In vitro tyrimai taip pat parodė, kad cinamono arba cinamaldehido pridėjimas į ląstelių terpę gali padidinti ląstelių gyvybingumą.

„Daugumos tyrimų rezultatai rodo, kad cinamonas gali būti naudingas siekiant užkirsti kelią pažinimo funkcijų sutrikimui“, – rašė mokslininkai. – Cinamonas gali būti naudojamas kaip adjuvantas (medžiaga skatininanti imuniteto susidarymą) gydant susijusias ligas. Tačiau šiuo atžvilgiu reikia atlikti daugiau tyrimų.“

Sisteminėje apžvalgoje teigiama, kad cinamonas ir kai kurie jo aktyvūs komponentai gali turėti teigiamą poveikį žmogaus smegenų veiklai, pagerinti atmintį ir mokymąsi.

Ateityje ši apžvalga galėtų įkvėpti kitas tyrėjų grupes toliau tirti cinamono poveikį smegenims, o tai gali paskatinti jo naudojimą smegenų funkcijai išsaugoti ir pažinimo sutrikimams sulėtinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()