Paskelbtos naujos Fobo nuotraukos (Video)  (0)

Europos kosmoso agentūros (ESA) aparatas „Mars Express“ perdavė į Žemę didžiausios iki šiol raiškos Marso palydovo Fobo paviršiaus nuotraukas. Jų raiška siekia 4,4 metrų viename vaizdo taške.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naująsias nuotraukas, tarp kurių yra ir Fobo 3D atvaizdas, galima pamatyti „Mars Express“ programos svetainėje.

„Mars Express“ skrieja aplink Marsą ištęsta orbita ir priartėja prie Fobo kas 5 mėnesius. Paskutinį kartą kosminis zondas pro pat Fobą praskriejo kovo 7, 10 ir 13 dienomis. Marso palydovo paviršius iš 130 kilometrų aukščio buvo fotografuojamas didelės raiškos HRSC kameromis.

Fobas yra netaisyklingos formos, jo dydis – 27 x 22x 19 km. Vieningos jo kilmės teorijos nėra. Nors kai kurie Fobo paviršiaus ypatumai primena vadinamuosius C tipo asteroidus, kurių pagrindas – anglis, sunku paaiškinti, kaip Marsas galėjo „pačiupti“ tokį asteroidą ir nukreipti jį į orbitą savo pusiaujo plokštumoje. Dalis mokslininkų mano, kad Fobas susiformavo po kurio laiko nuo paties Marso susidarymo.

„Mars Express“ priartėjimai prie Fobo tęsis iki kovo pabaigos, teigiama ESA pranešime. Šiame vaizdo siužete demonstruojama aparato priartėjimo prie Fobo 2010 m. kovo 7 d. schema.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: