Kokie išradėjai suformavo dabartinį pasaulį?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2023-03-13 09:34
Kai kurie nėra patys išradėjai iš sąrašo, labiau - geri vadybininkai su gera intuicija ir loginiu mąstymu.
Azys 2023-03-13 10:48
Išradimas - tai naujas daiktas, kokio pasaulis iki tol dar nematė ir nežinojo. Inovacija - tai senų daiktų pritaikymas naujoms funkcijoms atlikti. Gal ne visai moksliškai, bet maždaug toks skirtumas tarp išradėjo ir inovatoriaus, o straipsnyje viskas į vieną krūva sumesta.
immortallt 2023-03-13 12:03
Azys, kam kuri, kai tai aiškiai yra apibrėžta? https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct ... AIS.426659 Inovacija, tai sukurtos technologijos (produktas ar paslauga) diegimas/paleidimas į rinką. Prieš tai yra fundamentiniai tyrimai, moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra. Eksperimentinėje plėtroje vėlgi, dirbs daugiausia turintys inžinerinį išsilavinimą, arba iš vis jokio gali neturėti. O tyrimų - indikuoja pats pavadinimas. Praėjo senokai tie laikai, kai vienas žmogus padaro nuo A iki Z, dabar reikalingos didelės komandos, užduočių skaidymas, finansavimas ir visa kita. Taigi, kas didesnę įtaką turi inovacijai, ar vienas kažkuris iš 200, kurie atlieka jiems išskaidytą užduotį, kurią iškėlė du šimtai pirmasis asmuo, kuris neturi net tos srities mokslinio išsilavinimo, ar vienas iš sraigtelių tiesiog padarę tai, kas jiems buvo nurodyta? Kita pusė, kas daugiau prisidėjo prie inovacijos, ar tas, kuris aptiko, kad saulės šviesą galime konvertuoti į elektrą ir atlikę tyrimus, kokie puslaidininkiai kokį efektyvumą pasiekė, ar tas, kuris sudėjo sumuštinį ir gavo geriausią efektyvumo ir kainos rezultatą?
HardAxe 2023-03-13 13:38
na pvz telefonas/telegrafas buvo tik laiko klausimas kas jį pirmas sukonstruos ir užpatentuos. Tai nebuvo gyvenimą keičiantis išradimas.
immortallt 2023-03-13 14:00
Kaip tai nebuvo gyvenimą keičiantis išradimas telefonas ar telegrafas? Pakeitė labai stipriai. Aišku, anksčiau ar vėliau daug ką turėjo ir atrasti ar sukurti, nes žmonės veikia pasiskirstydami plačiai per temas, bet remiasi į žinias, kurias iki tol atnešė. Tas pats ir su elektros lempute. Realiai vienetai žmonių, kurie duoda reikšmingą šuolį žiniose ir nuopelnai prisikiriami tik jiems. Na pvz. Einšteinas. Bet dauguma kitų, tiesiog tinkamu metu gimė ir toje srityje dirbo. Kas dirbo daugiau, kas labiau buvo užsivedęs, tas daugiau ir padarė tada. Elektromobilis irgi, natūrali išdava tendencijų - technologijų progreso gaminant akumuliatorius, augant gyventojų populiacijai ir klimato kaitos problemos mastui atsiradęs poreikis taupyti energiją. Bet kad tas elektromobilis būtų pagaminamas masiniu būdu, reikia krūvą dalykų sukurti pradedant nuo atskirų dalių gamybos, jų surinkimo, sistemų veikimo integracija bei iš esmės pasinaudojimas proga, kad jau perdarinėji automobilių masinę gamybą, perdaryti pagal naujas technologijas, o ne remtis masto ekonomijos atpigintais sprendimais, o ne efektyviausiais galimais (pasiekus masto ekonomiją), bet dėl masto trūkumo, per brangiais.
HardAxe 2023-03-13 14:39
ką turėjau omeny - telefono patentai. Du skirtingi patentai skirtingų asmenų buvo du užpildyti tą pačią dieną. Bellas buvo greitesnis.
qriuqriu 2023-03-13 20:44
neverta net vertint straipsnelio, po Teslos kas?tranzistoriu isrado? juokinga
mindaugas.vaitiekūnas 2023-03-13 21:09
, čia Lietuvos teisės aktuose tie terminai taip apibrėžiami (ir veikiausiai tik konkrečioj srity). Kaip pavyzdį paimsiu kitą žodį - lenkimas. Atsiverti KET ir ten parašyta: "Lenkimas – tai vienos arba kelių transporto priemonių apvažiavimas išvažiuojant į priešingos krypties eismo juostą." Vadinasi jeigu 2 vaikai lenktyniauja* stadione bėgdami, tai niekas nieko aplenkti negali, nes trūksta transporto priemonės ir priešingos krypties eismo juostos Nu kur jau čia vaikai - F1 lenktynės* neturi priešingos krypties eismo jusotų, o Dakare išvis per kopas varo Šioje situacijoje reikia vadovautis terminų žodynu, o ne teisės aktais