Kokie išradėjai suformavo dabartinį pasaulį?  (8)

Kokie yra didžiausi visų laikų žmonijos protai? Be kokių išradimų negalėtume įsivaizduoti savo kasdienybės? Įdomūs faktai apie išradėjus ir jų gyvenimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Interneto knygynas patogupirkti.lt pristato garsiausių pasaulio išradėjų dešimtuką bei jų revoliucines idėjas, pakeitusias pasaulį.

1. Thomas Edison (1847-1931 m.)

Šis amerikiečių išradėjas ir nuovokus verslininkas savo vardu užpatentavo rekordiškai daug – net 1093 išradimus. Thomas Edisonas užaugo Ohajo valstijoje, JAV, kur buvo laikomas tikru neišmanėliu – jam sunkiai sekėsi mokytis, tad jo motina turėjo atsisakyti mokyklos ir mokyti jį individualiai. Dirbti būsimasis išradėjas pradėjo būdamas vos dvylikos metų, geležinkelyje, parduodamas maistą ir laikraščius traukinių keleiviams.

Nors dažniausiai yra siejamas su elektros lemputės išradimu, T. Edisonas nebuvo pirmasis jos sumanytojas. Iki jo „įsikišimo“, sukurtos lemputės buvo nepatikimos, per silpnai ir trumpai degdavo, joms buvo reikalinga didesnė elektros srovė. Patobulinęs išradimą, T. Edisonas jį užpatentavo ir pristatė pasauliui.

Kita svarbi T. Edisono inovacija buvo fonografas. Pirmasis prietaisas, skirtas garso įrašymui ir atkūrimui įrašydavo garsą ant besisukančio cilindro užmautos folijos, kilnojantis prie popierinės membranos pritvirtintai adatai ir ant folijos paliekant išraižytus griovelius.  Su T. Edisonu siejama daugybė kitų reikšmingų išradimų – diktofonas, kinetoskopas, projektorius.

2. Alexander Graham Bell (1847-1922 m.)

Kitas žymus išradėjas, T. Edisono amžininkas – škotas Alexanderis Grahamas Bellas, visame pasaulyje pagarsėjęs kaip telefono ryšio ir Bello telefonų kompanijos įkūrėjas.

A. G. Bello tėvas, senelis ir brolis dirbo logopedais, tad ir būsimas išradėjas nuo mažens įsitraukė į šeimos verslą. Tiek jo motina, tiek žmona dėl ligų prarado klausą, tad susidūrimas su klausos negalia iš arti paskatino Bellą domėtis akustikos principais ir eksperimentuoti perduodant garso bangas laidais. 1872 m. jis įsteigė mokyklą, skirtą parengti kurčnebylių mokytojams.

Visgi, žymiausias A. G. Bello pasiekimas buvo metodas, sukurtas elektriniais virpesiais perduoti balsą, kurį jis užpatentavo 1876 m. ir taip padovanojo pasauliui pirmąjį telefoną.

3. Nikola Tesla (1856-1943 m.)

Nikola Tesla buvo tikras genijus – mokėjęs aštuonias kalbas ir turėjęs unikalią atmintį, jis prisijaukino elektros energiją, supažindino žmoniją su kintamąja srove, sukūrė indukcinį variklį, elektros generatorių, transformatorių, fluorescencinį apšvietimą, magnetinį rezonansą, kintamosios energijos perdavimo sistemą, bevielio ryšio technologiją ir dar daugybę kitų stulbinamų išradimų.

Gimęs nedideliame Kroatijos kaimelyje, N. Tesla nuo mažų dienų žavėjosi matematika, tačiau mokytojai jo neįtikėtinus gebėjimus spręsti uždavinius laikė sukčiavimu. Vėliau jis įstojo į inžinerijos mokyklą, bet, nepaisant savo gabumų, galiausiai buvo iš jos išmestas ir po kurio laiko emigravo į JAV, kur svajojo susipažinti su Thomu Edisonu. Jungtinėse Valstijose, padedamas dviejų investuotojų įkūrė „Tesla Electric Company“ ir 1887 m. įsteigė laboratoriją, kurioje prasidėjo jo kelias į sėkmę.

 

Koks iš tiesų buvo žmogaus, išradusio šiuolaikinį pasaulį, gyvenimas, galima paskaityti Marko Perko ir Stephen M. Stahl knygoje „Tesla. Nuostabus ir neramus jo gyvenimas“. Joje atskleidžiama, jog kuriant genialius išradimus, N. Teslai teko kovoti ir su savo vidiniais demonais, užplūstančiais bipoliniais priepuoliais ir depresija.

4. Steve Jobs (1955-2011 m.) ir Steve Wozniak (1950 m.)

Amerikiečiai Steve Jobs ir Steve Wozniak yra laikomi vienu svarbiausiu XX a. išradėjų duetu. Užsidarę S. Jobso tėvų garaže, turėdami vos 1 300 dolerių pradiniam kapitalui, du kompiuteriais besidomintys vaikinai dirbo ties savo kompiuterių evoliucijos vizija.

1976 m. jie sukūrė „Apple I“ – kompiuterį, pradėjusį tikrą revoliuciją. Jų išradimas pakeitė žmonių suvokimą apie tai, ką gali atlikti kompiuteris ir kaip jis gali palengvinti žmonių gyvenimą. „Apple“ iki šių dienų išliko vienu populiariausiu prekiniu ženklu pasaulyje, o šios įmonės biržos vertė 2022 m. išaugo iki 3 trilijonų dolerių. 1985 m. S. Wozniakas atsisveikino su „Apple“ ir išėjo į pensiją, o S. Jobsas iki savo mirties 2011 m. su „Apple“ spėjo sukurti į technologijų istoriją įrašytus „iPhone“, „iPod“ ir „iPad“ įrenginius.

5. Tim Berners-Lee (1955 m.)

Anglų inžinierius ir mokslininkas pasauliui žinomas kaip „World Wide Web“ interneto tinklo – šiuolaikinės inovacijos, be kurios žmonių kasdienybė jau nebeįsivaizduojama, kūrėjas.

 

1991 m. internetas tapo viešai prieinamu ir žaibišku greičiu pakeitė žmonių gyvenimus. T. Berners-Lee taip pat sukūrė svetainių aprašymo kalbą HTML, taip pat URL ir HTTP technologijas. Už gyvenimo nuopelnus ir išradimus 2004 m. karalienė Elžbieta II jam skyrė sero titulą.

6. Jeff Bezos (1964 m.)

1994 m. įkūręs elektroninės prekybos įmonę „Amazon“, jis išpopuliarino elektroninę prekybą visame pasaulyje ir nuo tada įgijo „internetinės prekybos karaliaus“ titulą. Tiesa, ši „imperija“ gimė iš didelio verslininko pomėgio skaityti – iš pradžių „Amazon“ buvo internetinių knygų kompanija, tačiau vėliau asortimentas buvo išplėstas iki vaizdajuosčių, muzikos įrašų, elektronikos prekių, programinės įrangos, maisto produktų, drabužių ir kitų prekių. Šiandieninė „Amazon“ aprėpia dar daugiau paslaugų – ji teikia muzikos, televizijos, tinklalaidžių transliavimo paslaugas, taip pat turi ne vieną dukterinę įmonę.

Jeffui Bezosui be pasaulinio pripažinimo šis išradimas atnešė ir finansinį triumfą. Pasak „Forbes“ duomenų, 2017-2021 m jis buvo turtingiausias pasaulio žmogus, o šiuo metu J. Bezosas užima trečiąją vietą turtingiausių žmonių sąraše su 122,9 mlrd. JAV dolerių turimo turto vertės.

7. Mark Zuckerberg (1984 m.)

Jauniausias išradėjas šiame sąraše – 38-erių Markas Zuckerbergas, supažindinęs žmoniją su „Facebook“ socialiniu tinklu. Nors jo išradimas atnešė į žmonių gyvenimus ir nemažai negandų – suaktyvėjusį pavydo jausmą, stresą, dėmesio trūkumą, socialinę atskirtį ir stiprią priklausomybę nuo socialinių tinklų, neginčijama, jog M. Zuckerbergas savo išradimu sukėlė tikrą perversmą.

 

Besimokydamas Harvardo universitete, 2004 m. kartu su kambariokais Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz ir Chris Hughes jis sukūrė svetainę „Facebook“, skirtą tik Harvardo universiteto studentams. Greitai šio socialinio tinklo populiarumas išsiplėtė už universiteto ribų ir 2012 m. jau turėjo 1 mlrd. vartotojų. Šiuo metu aktyvių „Facebook“ vartotojų yra beveik 3 mlrd. Sukūręs „Facebook“, M. Zuckebergas jau 2007 m. tapo pačiu jauniausiu savarankiškai dirbančiu milijardieriumi.

8. Larry Page (1973 m.) ir Sergey Brin (1973 m.)

Apie dauguma kasdien naudojamų technologijų net nesusimąstome, jas įsijungiame automatiškai ir kasdien naudojame po kelias dešimtis kartų. Gyvenimas be „Google“ paieškos sistemos dabar atrodytų visai kitaip, o už ją reikėtų dėkoti dviem Stanfordo universiteto studentams – programuotojams ir interneto verslininkams Larry Page bei Sergey Brin.

Svajodami sukurti kažką naujo, du studentai sugalvojo paslaugą, pavadinimu „BackRub“ – vieną pirmųjų paieškos sistemų. Dėl didelio populiarumo „BackRub“ išaugo svetainių prieglobos (angl. hosting) pajėgumus, tad įkūrėjai nusprendė nusipirkti domeną „Google.com“ ir ten perkelti savo paslaugas. Taip 1998 m. dienos šviesą išvydo „Google“ paieškos sistema.

 

Plačiau apie tai, kokios paslaptys gaubia įtakingiausias pasaulio kompanijas, tarp jų ir „Google“, aprašo niujorkietis profesorius Scott Galloway knygoje „Ketvertas: neregimoji „Amazon“, „Apple“, „Facebook“ ir „Google“ DNR“. Autorius analizuoja, kaip šios bendrovės įsiskverbė į kasdieninį žmogaus gyvenimą ir atskleidžia strategijas, slypinčias po blizgia jų išore.

9. Bill Gates (1955 m.)

Technologijos Billą Gatesą žavėjo nuo mažų dienų. Būdamas vos trylikos metų jis pradėjo mokytis programuoti. Vėliau įstojo į Harvardo universitetą, tačiau pirmaisiais metais jį metė, siekdamas visą savo laiką bei jėgas skirti verslo įkūrimui. Taip 1975 m. gimė kompanija „Microsoft“, kurią žymusis išradėjas įkūrė kartu su vaikystės draugu.

1981 m. „Microsoft“ sukūrė IBM kompiuteriams skirtą informacinę sistemą, vėliau operacinę sistemą „Microsoft Windows“, biuro programų paketą „Microsoft Office“, 1995 m. interneto naršyklę „Internet Explorer“, dar po daugiau nei dešimtmečio įmonė prisijungė bendroves „Skype“ bei „LinkedIn“. Paskutiniais duomenimis, 2022 m. „Microsoft“ bendrovėje dirba 221 tūkst. darbuotojų.

10. Elon Musk (1971 m.)

E. Muskas gimė Pietų Afrikos Respublikoje, tačiau būdamas septyniolikos metų pabėgo iš gimtinės, nepritardamas tuometinei apartheido politikai ir nenorėdamas tarnauti kariuomenėje. Pasimokęs Kvinso universitete Ontarijuje, Kanadoje bei Pensilvanijos universitete JAV, E. Muskas įgijo ekonomikos ir fizikos bakalaurą, vėliau įstojo tęsti mokslus į Stanfordo universitetą, tačiau vos po dviejų dienų jį metė, teigdamas, jog internetas turi daug daugiau galimybių padėti visuomenei, nei darbas fizikos srityje.

 

E. Musko „sąskaitoje“ – astronautikos bendrovės „SpaceX“ įkūrimas, vadovavimas elektrinių automobilių ir atsinaujinančios energijos kompanijai „Tesla Motors“, mokėjimų internetu platformos „PayPal“ įkūrimas. Jis taip pat yra saulės energijos gamybos sistemų bendrovės „SolarCity“ įkūrėjas, dabartinis socialinio tinklo „Twitter.Inc“ savininkas – Elono Musko atradimų bei įkurtų bendrovių sąrašas galėtų tęstis ir tęstis. Jis yra antrasis turtingiausias žmogus planetoje, nusileidžiantis tik prancūzų verslininkui ir prabangos prekių „LVMH“ savininkui Bernard Arnault.

Apie žmogų, sugebėjusį pasiekti didžiausią dešimtmečio pažangą kosmoso, automobilių ir energetikos sektoriuose daugiau galima sužinoti autoriaus Ashley Vance biografinėje knygoje „Elon Musk. „Tesla“, „Space X“ ir fantastinės ateities paieškos“.

Vienas įtakingiausių pasaulio įžymybių viešai skelbia savo susirūpinimą dėl žmonijos išnykimo, tad jo įkurtų įmonių tikslas – keisti pasaulį ir jį išgelbėti. Jis aktyviai kovoja su globalinio atšilimo grėsmėmis ir tiki, kad rizika išnykti žmonijai sumažėtų vykdant Marso kolonizaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(7)
(4)

Komentarai (8)