Tai ne šiaip paprasti žodžiai: kaip kilo ukrainiečių patriotinis šūkis „Slava Ukraini“ (Video)  ()

Šis šūkis jau daugiau nei šimtmetį simbolizavo kovą už Ukrainos nepriklausomybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šūkio „Šlovė Ukrainai“ (Slava Ukraini) istorija prasidėjo XX amžiaus pirmoje pusėje. Dar 1919 metais šią frazę skandavo Lvivo studentai, kurie priešinosi Lenkijos vyriausybei. Po to jis buvo pradėtas aktyviai naudoti pirmojoje nepriklausomoje Ukrainos Liaudies Respublikoje (nepainioti su Ukrainos SSR), egzistavusioje 1917-1921 m.

„1+1“ eteryje istorijos mokslų daktarė Alina Ponipaliak papasakojo, iš kur kilo šis šūkis ir kada jis tapo plačiau naudojamas.

„Ši frazė plačiau pradėta vartoti XX amžiaus pradžioje – tuo metu, kai ėmė kurtis Ukrainos valstybė. Kaip tauta susikūrėme dar XIX amžiuje. O po Pirmojo pasaulinio karo, kaip ir visoje Europoje, pas mus vyksta procesai, kai imperijų vietoje atsiranda naujos nepriklausomos valstybės. Tokia buvo Ukraina, kuri tuo metu vadinosi Ukrainos Liaudies Respublika. Šūkis „Šlovė Ukrainai! Šlovė didvyriams!“ – tai ne tik mūsų šalį šlovinantis šūkis. Jis susijęs su kova už mūsų valstybingumą“, – sakė Ponipaliak.

 

1919 metais šį šūkį naudojo Lvivo studentai, kurie priešinosi Lenkijos valdžiai. Vėliau jis buvo pradėtas aktyviai naudoti Ukrainos Liaudies Respublikoje.

„Visą XX amžių jis buvo naudojamas kaip revoliucinis ukrainiečių šūkis – kad ir kur jie būtų, jie sveikindavosi būtent tokiais žodžiais, šlovindami Ukrainą ir mūsų valstybingumą, kurį 1921 metais įžūliai nutraukė rusai, kai prasidėjo nauja Rusijos okupacija“, – sakė ji.

Taip pat yra populiarus posakis: „Ir ateis laikas, kai bus pasakyta: „Šlovė Ukrainai!“, ir milijonai atsakys „Šlovė didvyriams!“. Jis priskiriamas Stepanui Banderai, tačiau istorikai to negali patvirtinti.

 

„Tai vienas iš mitų. Yra nuomonė, kad Bandera pirmą kartą šią frazę pasakė per kalbą Miuncheno radijuje. Tačiau tiesioginių įrodymų tam nėra. Tačiau manau, kad Stepanui Banderai ir kovai ši frazė tiktų“, – sakė ji.

Sovietų Sąjungos okupacijos metu valdžia padarė viską, kad ukrainiečiai nesužinotų, kaip iš tikrųjų buvo kovojama už nepriklausomybę namuose ir užsienyje. Su šiuo šūkiu lūpose žuvo Ukrainos sukilėlių armijos kariai. Šiuolaikiniai kariai kovoje už nepriklausomybę kartoja Ukrainos istoriją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()