Perspėja apie galimą mirtiną pavojų: mokslininkai prikėlė „zombį“, kuris 48 500 metų buvo įkalintas amžinajame įšale  ()

Mokslininkai įspėja, kad dėl klimato kaitos tirpstant amžinajam įšalui gali atsinaujinti 48 500 metų žemėje įšalę virusai „zombiai“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl pastebimai aukštesnės temperatūros Arktyje jau dabar tirpsta regiono amžinasis įšalas – nuolat įšalęs sluoksnis po Žemės paviršiumi.

Dabar mokslininkai bando įvertinti, kokį pavojų žmonėms gali kelti viduje įstrigusios bakterijos ir virusai – ir atsargiai atgaivina kai kuriuos iš jų.

„Laimei, galime pagrįstai tikėtis, kad atgijusios priešistorinės patogeninės bakterijos sukeltą epidemiją mūsų turimais šiuolaikiniais antibiotikais būtų galima greitai suvaldyti [...], nors atrodo, kad amžinajame įšale bakterijos, turinčios atsparumo antibiotikams genų, yra stebėtinai paplitusios“, – rašo žurnale „Viruses“ paskelbto tyrimo autoriai.

Jie įspėja, kad „situacija būtų daug pražūtingesnė, jei augalų, gyvūnų ar žmonių ligas sukeltų atgimęs senovinis nežinomas virusas“, nuo kurio iš karto nebūtų jokio specifinio gydymo ar vakcinos.

Amžinojo įšalo tirpimas Sibire jau buvo susietas su šiaurinių elnių juodligės protrūkiais – nes dėl itin karštų vasarų senuose gyvūnų kapinynuose vėl atsirado senovinių juodligės sporų.

Naujausiame tyrime prancūzų mokslininkas Jeanas-Michelis Claverie ir jo komanda pranešė, kad jiems pavyko iš amžinojo įšalo išskirti ir atgaivinti keletą senovinių virusų, įskaitant milžinišką viruso atmainą (Pithovirus), rastą 27 000 metų senumo amžino įšalo mėginyje, kuriame buvo daug mamutų vilnos.

Dauguma išskirtų virusų priklausė Pandoraviridae šeimai – dvigubos grandinės DNR virusų šeimai, kuri užkrečia amebas – labai mažus, paprastus organizmus, sudarytus tik iš vienos ląstelės.

Dar neatrasti nežinomi virusai

 

„Šis tyrimas patvirtina didelių DNR virusų, infekuojančių Acanthamoeba, gebėjimą išlikti infekciškais po daugiau nei 48 500 metų, praleistų giliame amžinajame įšale“, – rašo autoriai.

Saugumo sumetimais J-M.Claverie ir jo komanda daugiausia dėmesio skyrė priešistorinių virusų, nukreiptų prieš vienaląstes amebas, o ne gyvūnus ar žmones, atgaivinimui.

Kiti Rusijos mokslininkai šiuo metu medžioja „paleovirusus“ amžinojo įšalo išsaugotose mamutų, gauruotųjų raganosių ar priešistorinių arklių liekanose.

„Nesiimdami tokio rizikingo projekto, manome, kad mūsų rezultatai, susiję su Acanthamoeba infekuojančiais virusais, gali būti ekstrapoliuojami į daugelį kitų DNR virusų, galinčių užkrėsti žmones ar gyvūnus“, – rašo J-M.Claverie ir jo komanda.

 

Mokslininkai įspėja, kad tirpstant amžinajam įšalui gali išsiskirti dar nežinomų virusų.

„Kiek ilgai šie virusai gali išlikti užkrečiami, patekę į lauko sąlygas (UV šviesą, deguonį, šilumą) ir kokia tikimybė, kad bus užkrėstas tinkamas nešiotojas, kol kas neįmanoma įvertinti, – sako jie. – Tačiau dėl visuotinio atšilimo rizika tikrai padidės, kai amžinojo įšalo tirpimas vis spartės, o dėl pramoninių sumanymų Arktyje apsigyvens daugiau žmonių“.

Parengta pagal „Euronews“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: