Kuo valysime Mėnulio dulkes? Tam siūlo naudoti gerai žinomą medžiagą  ()

„Apollo“ misijų metu pastebėta, kad Mėnulio dulkės yra išskirtinai bjaurios ir pavojingos. Jos labai aštrios ir smulkios bei lengvai įsielektrina, todėl patenka į menkiausias ertmes, gerai prikimba ir kelia pavojų tiek elektronikai, tiek žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Apollo“ astronautai dulkes nuo skafandrų valėsi tiesiog jas nubraukdami, bet toks metodas ir nelabai efektyvus, ir kenkia pačiai skafandrų medžiagai.

Artėjant žmonių sugrįžimui į Mėnulį, ieškoma naujų būdų, kaip sumažinti dulkių pavojų. Naujame tyrime aprašyti skystu azotu paremto valymo metodo bandymai. Skystas azotas, kaip ir kiti šalti skysčiai, yra pakankamai nauja priemonė dulkėms pašalinti, ir kol kas nebuvo išbandyti praktiškai.

Tyrimo autoriai padengė skafandrus dirbtinėmis Mėnulio dulkėmis, patalpino vakuume, koks galėtų būti Mėnulio bazės šliuzo patalpoje, ir nupurškė skysto azoto srove. Bandymą pakartojo 233 kartus su 26 mėginiais.

Vidutiniškai nupurškimas nuvalydavo 98 proc. visų dulkių ir net 96 proc. mažiausių, mažesnių nei 10 mikrometrų skersmens. Tuo tarpu žala skafandrams buvo minimali – apskritai poveikis pasireiškė tik po 75 bandymų, kai tuo tarpu mechaninis valymas „Apollo“ misijų metu skafandrų medžiagą pažeisdavo nuo pirmo karto.

 

Taigi, skystas azotas atrodo kaip tikrai saugus ir efektyvus būdas valyti dulkes Mėnulyje. Artimiausiu metu tyrėjai ketina pakartoti bandymą realistiškesnėmis sąlygomis – pavyzdžiui mikrogravitacijoje.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Acta Astronautica“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: