Pradinukų eksperimento rezultatai pribloškė NASA: mokslininkai nė neįtarė, kas nutinka astronautų naudojamam preparatui kosmose  ()

Kanadoje esančios pradinės mokyklos mokiniai pamokė NASA mokslininkus – neseniai jie išsiaiškino, kad injekcinis tirpalas nuo alerginių reakcijų „EpiPen“ kosmose pasidaro toksiškas. Šį mokinių eksperimentą NASA atrinko STEM programai (Cubes in Space), kurioje dalyvauja mokyklinio amžiaus vaikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Programoje dalyvavę 9–12 m. vaikai atliko eksperimentą – epinefrino (adrenalino) mėginius patalpino į nedidelius kubelius, šie buvo išsiųsti į kosmosą su raketa arba oro balionu, rašo livescience.com.

Vėliau tyrėjai iš Johno L. Holmeso masinės spektometrijos laboratorijos Otavos universitete parskraidintus į Žemę mėginius ištyrė; paaiškėjo, kad tik gryno epinefrino buvo likę tik 87 proc., o 13 proc. buvo mėginio buvo virtę labai nuodingais benzoinės rūgšties dariniais.

Kosminę spinduliuotę sudaro žvaigždžių, taip pat ir Žemės išskiriamos stiprios energijos dalelės. Mūsų planetos atmosfera saugo gyvybę Žemėje nuo šios spinduliuotės, bet, NASA duomenimis, ilgą laiką tos kosminės spinduliuotės veikiamiems astronautams kyla pavojus sveikatai – galima spindulinė liga, padidėja vėžio ir kitokių ligų rizika.

Pasak Otavos universiteto Chemijos ir biomolekulinės biologijos fakulteto profesoriaus Paulo Mayerio, kosminė spinduliuotė akivaizdžiai veikia cheminės medžiagas, kaip antai – epinefriną.

Jo teigimu, iš kosmoso parskraidintuose mėginiuose epinefrinas buvo suiręs. „Dėl to kyla klausimas, ar epinefrinas yra efektyvus kosmose. Tokio pobūdžio klausimus dabar padeda spręsti mokiniai“, – sakė P. Mayeris.

 

Benzoinės rūgšties yra kai kuriuose augaluose, pvz., spanguolėse, slyvose, cinamone, ji naudojama kaip natūralus konservantas, tačiau JAV Nacionalinis sveikatos institutas konstatuoja, kad didelės dozės šio bespalvio junginio yra pavojingos sveikatai.

Šiuo metu mokiniai kuria kapsulę, kuri turėtų apsaugoti „EpiPen“ preparatus kosmose. Birželį jie vyks Langlio tyrimų centrą Virdžinijos valstijoje, Hemptone ir pristatys NASA savo tyrimų rezultatus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()