„The Last of Us“ serialas virsta realybe? Brazilijoje aptiktas parazitinis grybelis užkrečia ir nužudo savo auką (Foto)  ()

Retas violetinis organizmas medžioja vorus, o jo elgesys primena „zombių“ giminaičius, rodomus apokaliptiniame seriale „The Last of Us“ (liet. Paskutinieji iš mūsų), rašo „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai mano atradę naują parazitinį grybą, kuris Brazilijos Atlanto vandenyno atogrąžų miškuose minta šukavoriais.

Retas organizmas priklauso grybų, kurie užkrečia bestuburius ir užvaldo šeimininką, grupei. Stambiu planu užfiksuotas grybelis, apsivijęs aplink voriuko kūną itin primena seriale vaizduojamą parazitinį grybą.

Mokslininkai teigė, kad nėra įrodymų, jog naujasis parazitinis grybas kontroliuoja šukavorų elgesį prieš juos nužudydamas. Tačiau jų giminaičiai grybai-zombiai įveikia vabzdžius ir apgaule priverčia juos palikti lizdus ir keliauti į vietas, kur gali paskleisti savo sporas.

Grybas buvo aptiktas lapkričio mėn. per išvyką į miškus į šiaurę nuo Rio de Žaneiro, kurios tikslas buvo dokumentuoti vietovės biologinę įvairovę ir ieškoti naujų rūšių. Prieš patvirtinant, kad jis yra nauja rūšis, reikės oficialaus mokslinio aprašymo.

Atlanto atogrąžų miškai yra viena iš labiausiai nykstančių ekosistemų pasaulyje. Kadaise jie užėmė 15 proc. Brazilijos teritorijos, tačiau dabar liko tik 20 proc. pirminio ploto. Tai biologinės įvairovės židinys, kuriame gyvena kelios niekur kitur Žemėje neaptinkamos rūšys.

 

„Naujoji rūšis, kuri puola vorus, priklauso megaįvairioms grybų grupėms“, – sakė mokslininkas, – „Mes žinome apie 1 proc. jos įvairovės, taigi žinome labai nedaug. Reikia atlikti fundamentalius mokslinius darbus, kad galbūt galėtume ištirti naujus medicininius junginius arba panaudoti juos apsaugai nuo kenkėjų pasėliuose.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()