[Žinios trumpai] Elektroninis uoslys randa garsiuosius grybus  ()

Triufeliai yra sunkiai randamas delikatesas, už kurio kilogramą gali tekti pakloti 300£ [360€], tai vienas brangiausių Prancūzijos virtuvės ingredientų. Vargu ar triufelių detektorius kainą numuš, bet aptikti juos bus lengviau. Aptikęs tinkamą grybą, detektorius praneša garsiniu signalu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Triufeliai yra vaisiakūnius po žeme vedančių grybų tipas. Įprastai jie auga greta ąžuolų. Juos aptikti galima tik pagal kvapą. Tradiciškai ūkininkai tam naudojo šunis ir kiaules, bet dėl neilgai išlaikomo dėmesio ir atsitiktinės paieškos maždaug penktadalis derliaus neaptinkama.

Nešiojamas detektorius yra Manchesterio universiteto Mokslo ir technologijos instituto (UMIST) bei prancūzų komandos iš Toulouse'os darbo rezultatas. Detektorių pardavinės UMIST įsteigta Aromascan kompanija, o galutiniai bandymai vyks kitą mėnesį Périgord regione.

Kaip ir triufelių ieškantys gyvūnai, detektorius vadovaujasi būdingu grybų kvapu. Prietaise yra 24 jutikliai iš kelių rūšių puslaidininkių polimerų. Šių polimerų elektrinė varža kinta, kai jie susiliečia su ore esančiais ir konkretų kvapą suteikiančiais junginiais. Jų jautrumo riba – vos kelios dalys iš milijardo (ppb). Jutiklių signalus dekoduoja mikroprocesorius, užprogramuotas atpažinti unikalų triufelių profilį.

Prietaiso kūrėjai sako, kad jis dabar 100 procentų patikimas. Sunkiausia problema, kurią teko įveikti, buvo pasiekti pakankamą jautrumą. Ankstyvieji prototipai galėjo aptikti kvapus, kurių koncentracija buvo kelios dalelės iš milijono (ppm) – to nepakako konkuruoti su šunimis.

Chris Wilson
www.newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()