Paskelbta „instrukcija“ Krymo išlaisvinimui: taikiniai „numeris vienas“  ()

Anot NSDC sekretoriaus, Krymo kolaborantai Sergejus Aksionovas ir Volodymyras Konstaninovas bus taikiniai „numeris vienas“. O Krymo tiltas bus nugriautas, kad Rusija netrukdytų laivybos laisvei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba (NSDC) parengė išsamius Ukrainos Krymo deokupacijos žingsnius. Priemones socialiniame tinkle „Facebook“ balandžio 2 d. paskelbė NSDC sekretorius Oleksijus Danilovas.

Prorusiškos pajėgos pusiasalyje taps taikiniais numeris vienas, siekiant „amžinai nugalėti bet kokį norą net pažvelgti Rusijos Federacijos kryptimi“, – rašė jis.

Danilovas apibūdino šiuos Krymo deokupacijos 12 punktų:

1. Teikti viešam aptarimui klausimą dėl paminklo „Rusijos karo laive, eik...“ Kryme vietą. Siekdamas sutaupyti lėšų iš biudžeto, Danilovas siūlo kaip pagrindą naudoti paminklą nuskendusiems laivams Sevastopolyje.

2. Be baudžiamojo persekiojimo už kolaboravimą, kuriamas asmeninio vertinimo liustracijos mechanizmas, siekiant nustatyti konkrečių Ukrainos piliečių, Krymo gyventojų atsakomybės lygį ir įsitraukimo laipsnį už paramą okupacinėms administracijoms. Šios priemonės apima teisės dalyvauti rinkimuose – rinkti ir būti išrinktam – apribojimus.

3. Ukrainos teismai nustatys pareigūnų, teisėjų, prokurorų, teisėsaugos pareigūnų ir kitų asmenų, kurie po 2014 metų kovo mėn. stojo į Rusijos okupacinių struktūrų pusę, atsakomybės laipsnį.

Jei jų veiksmai nepatenka į Baudžiamojo kodekso straipsnių taikymo sritį, jiems bus atimtos valstybinės pensijos, uždrausta toliau dirbti Ukrainos valstybinėse ir vietos savivaldos institucijose. „Vilko bilietas“ yra amžiams“, – sako sekretorius.

Kolaborantai gali suteikti Ukrainos gynybos pajėgoms ir tyrimui svarbios informacijos apie priešą. Tai bus pagrindas švelninti baudžiamąją bausmę.

4. Rusija ar kita darinys, pretenduojantis į teisinį paveldėjimą, užtikrina visų įtariamųjų išdavyste ir kitomis nusikalstamomis veikomis – tiek Ukrainos, tiek Rusijos Federacijos piliečių – ekstradiciją. Kai kurie nusikaltimai – genocidas, kariniai nusikaltimai ir nusikaltimai žmoniškumui – neturi senaties terminų.

 

5. Ypatingo dėmesio grupėje yra propagandistai-žurnalistai, žiniasklaidos darbuotojai ir ekspertai, prisidėję prie ukrainiečių, Krymo totorių ir kitų tautybių okupacijos, vaikų militarizavimo ir priešiškumo prieš Ukrainą kurstymo. Ukrainos ir, jei reikės, tarptautinės teisėsaugos struktūros perims atsakomybę už jų nusikaltimus.

Iš jų teisiškai bus atimta laisvė, titulai, pensija, turtas, garbė ir pagarba, pabrėžė Danilovas.

6. Rusijos piliečiai, nelegaliai atvykę į Krymą po 2014 metų kovo mėnesio, privalo nedelsdami išvykti iš Ukrainos teritorijos per įstatymo nustatytą terminą.

7. Sutartys, sudarytos nesilaikant Ukrainos teisės aktų po 2014 m. kovo mėn., ypač dėl nekilnojamojo turto, negalios. Šis įstatymas galioja 9 metus. Nuosavybės teisės lieka Ukrainos piliečiams. Jei turtą pasisavins savininkai, jis bus grąžintas teisėtiems savininkams.

8. Krymo tiltas bus išmontuotas siekiant užtikrinti visišką laivybos laisvę vykdant žalos atlyginimo programą.

 

9. Pusiasalyje vykdoma programa „Detoksikacija“. Tai yra daugelio metų Rusijos propagandos pasekmių neutralizavimas. Danilovo teigimu, Ukraina naudojasi praėjusio amžiaus 40-ųjų Vokietijos denacifikavimo patirtimi.

Aktyvūs Rusijos okupacijos šalininkai dalyvaus atkuriant sugriautus Ukrainos miestus, ekshumuojant ir perlaidojant Rusijos agresijos aukas. Ukraina suteiks kuo platesnę prieigą prie informacijos apie Vladimiro Putino režimo nusikaltimus.

10. Maskvos nusikaltimų prieš okupacijai pasipriešinusius ukrainiečius faktų dokumentinės bazės sukūrimas. Ukrainos ir Krymo totorių aktyvistų teisių atkūrimas.

11. Nedelsiant paleisti visus Ukrainos piliečius, Krymo totorius, ukrainiečius, Rusijos Federacijos persekiojamus dėl politinių priežasčių nuo 2014 m. Jiems garantuojama moralinė žala.

12. Vadinamasis „Rusijos šlovės miestas“ Sevastopolis bus pervadintas į „Objektą Nr. 6“. Dėl naujojo miesto pavadinimo vėliau apsispręs Ukrainos Aukščiausioji Rada. Galimas naujas variantas – Achtiaras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(68)
(1)
(67)

Komentarai ()