Virš Italijos pasirodė paslaptingas milžiniškas raudonas žiedas, akimirksniu išnykęs – kas tai buvo? (Foto)  (1)

Didžiulė raudona šviesos aureolė blykstelėjo naktiniame danguje virš Italijos ir per milisekundes išnyko. Tikėtina, kad tai sukėlė elektromagnetinis impulsas iš netoliese esančios perkūnijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai naktiniame danguje virš Italijos blykstelėjo didžiulis, apskritas paslaptingas raudonos šviesos žiedas, kuris atrodo kaip kažkas iš mokslinės fantastikos filmo. Keistas diskas pasirodė ir dingo per milisekundes, o tai reiškia, kad dauguma žmonių tikriausiai praleido keistą reginį.

Tačiau vienam žmogui, gamtos fotografui Valteriui Binotto, kovo 27 d. pavyko užfiksuoti šviečiančios aureolės kadrą danguje virš Possagno miesto šiaurės Italijoje. Tačiau raudonas žiedas iš tikrųjų nebuvo virš miesto. Vietoj to didžiulis ratas, kurio skersmuo buvo maždaug 360 kilometrų, mirksėjo virš centrinės Italijos ir dalies Adrijos jūros. Tai buvo tik perspektyva, dėl kurios žiedas atrodė taip, tarsi jis kabėtų virš miesto.

Žiedinė blykstė yra žinoma kaip „šviesos spinduliavimas ir labai žemo dažnio trikdžiai dėl elektromagnetinių impulsų šaltinių“ arba sutrumpintai ELVE. ELVE yra retas stratosferos/mezosferos perturbacijų tipas, atsirandantis dėl intensyvios elektrifikacijos perkūnijos (Sprite). Raudoni žiedai susidaro, kai žaibo skleidžiami elektromagnetiniai impulsai (EMP) patenka į Žemės jonosferą – jonizuotą viršutinės atmosferos sluoksnio dalį, kuri tęsiasi 80–644 km virš žemės paviršiaus.

Dėl savo trumpalaikio pobūdžio ELVE paprastai matomi tik iš aplink Žemę skriejančių palydovų ir buvo atrasti tik 1990 m. NASA erdvėlaivių kamerų dėka. Binotto užfiksuotas vaizdas greičiausiai yra „geriausia visų laikų ELVE nuotrauka, daryta iš žemės“.

 

Binotto mano, kad ELVE suformavo EMP, atsiradęs po didelės perkūnijos netoli Ankonos, miesto, esančio maždaug 280 km į pietryčius nuo Possagno. Paprastai žaibai neskleidžia EMP, nes neteikia pakankamai srovės. Tačiau per šią audrą neįprastai galingas žybsnis, mažiausiai 10 kartų galingesnis už įprastus žaibus, greičiausiai sukėlė elektros smūgio bangą, kuri vėliau pataikė į jonosferą. Kai EMP srauto elektronai patenka į jonosferą, įkrautos dalelės sužadina azoto atomus, kurie vėliau skleidžia rausvą švytėjimą.

Binotto nufotografavo šimtus ELVE ir kitų tipų trumpalaikių šviesos įvykių (TLE) nuo tada, kai pradėjo juos fotografuoti 2019 m., ir tai yra „viena didžiausių struktūrų“, kurią jis kada nors matė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(1)
(16)

Komentarai (1)