Lainerio pilotas užfiksavo fantastiškai atrodantį retą reiškinį – skelbiamas kvapą gniaužiantis video (Foto, Video)  ()

Lėktuvas skrido iš Majamio į Denverį, kai naktinį dangų perskrodė purpurinis žaibas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Uraganas Ianas rugsėjo pabaigoje pasiekė Floridą ir pasiekė 4 kategoriją. Audra sukėlė ir retą gamtiį reiškinį.

Lėktuvą pilotavęs „Airbus“ pilotas Luisas Andressas jau anksčiau buvo matęs neįprastą oro reiškinį, žinomą kaip Šv. Elmo ugnis, tačiau teigė, kad tokio intensyvumo „žiburius“ matė pirmą kartą.

Andresas buvo taip sužavėtas tuo, ką pamatė, kad pasidalijo kvapą gniaužiančia nuotrauka. Pilotas pažymi, kad tai buvo „nuostabus šou“ – naktiniame danguje nuskriejo purpurinis žaibas.

Pirmą kartą šį unikalų oro reiškinį anglosaksų didikas ir jūreivis Gesta Hervardi pastebėjo dar 1110 m. Reiškinys buvo pavadintas jūreivių globėjo šventojo Erazmo Formiečio, dar vadinamo šv. Elmo vardu. O „ugnis“ atsirado dėl to, kad dangus atrodo taip, tarsi išsišakojusi liepsna. Dėl to reiškinys gavo pavadinimą Šv. Elmo ugnis.

 

Šis žavus oro reiškinys atsiranda per perkūniją, kai atmosfera yra įkraunama, o tarp objekto ir jį supančio oro susidaro elektrinis plazmos krūvis. Mokslininkai pastebi, kad stiprėjant audrai trintis tampa vis intensyvesnė, todėl susidaro galingi elektriniai laukai. Po to elektrinis laukas suskaido orą į plazmą su didžiule įtampa, kuri savo ruožtu suardo oro molekules. O tada pasirodo  Šv. Elmo ugnis – tai yra, vyksta vainiko iškrova.

Šv. Elmo ugnis nekelia grėsmės, tačiau tai taip pat reiškia, kad šiuo metu esate apsuptas audrų.

Anksčiau šį oro reiškinį 2020 metais stebėjo karinio lėktuvo įgula. Tada C-17 įgula išleido vaizdo įrašą, kuriame matyti purpuriniai žaibo dryžiai naktiniame danguje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()