Nauji NASA tikslai: pirma – asteroidas, po to – Marsas  (15)

JAV prezidentas Barackas Obama pristatė naujus NASA vykdomų kosmoso tyrimų tikslus. Tarp jų – Amerikos astronautų išsilaipinimas asteroide ir pilotuojamas skrydis į Marsą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prezidentas B. Obama NASA Kennedy kosminiame centre Floridos valstijoje pristatė savo administracijos parengtus naujos NASA kosminės erdvės tyrimų programos prioritetus, praneša „Space.com“. Baltųjų rūmų ir NASA ekspertų parengtoje artimiausių dešimtmečių kosminėje vizijoje numatyta sukurti naujo tipo didelės keliamosios galios raketą nešėją, išlaipinti astronautus netoli Žemės skriejančiame asteroide ir maždaug 2035 m. surengti pirmąjį pilotuojamą skrydį į Marsą.

Sakydamas kalbą maždaug 200 Kennedy kosminiame centre susirinkusių NASA mokslininkų, astronautų, inžinierių ir kitų specialistų, B. Obama pristatė pagrindinius peržiūrėtos NASA tyrimų programos tikslus. Jis pranešė nusprendęs pratęsti pilotuojamo kosminio laivo „Orion“ kūrimo projektą. Jis buvo vykdomas pagal dabartinės Baltųjų rūmų administracijos atšauktą skrydžiams į Žemės orbitą, Mėnulį ir Marsą tinkamų naujos kartos raketų nešėjų ir kosminių laivų kūrimo programą „Constellation“.

Kaip jau buvo pranešta anksčiau, modifikuotas „Orion“ bus naudojamas kaip rezervinis kosminis laivas, jei staiga prireiktų iš Tarptautinės kosminės stoties evakuoti JAV astronautus, kuriuos į ją skraidins rusų „Soyuz“ laivai.

B. Obama nurodė NASA iki 2025 m. suprojektuoti, pagaminti ir bandymams paruošti naują didelės keliamosios galios raketą nešėją ir pilotuojamiems skrydžiams už Žemės orbitos skirtus kosminius laivus, kurie galėtų nuskraidinti astronautus į vieną iš Saulės sistemos asteroidų. Tai bus nemažai iššūkių kelianti misija - kosminiam laivui reiks ne tik saugiai priartėti prie nedidelio kosminio kūno, bet ir ant jo nuleisti astronautą. Apie kai kurias problemas ir jų sprendimo būdus mes jau rašėme, tačiau panašu, jog mokslininkams dar teks nemažai padirbėti šia kryptimi.

„Tikiu, kad iki 2030-ųjų vidurio mes galėsime pasiųsti žmones į Marso orbitą ir saugiai grąžinti juos į Žemę, – sakė JAV prezidentas. – Po to seks nusileidimas Marse, ir aš tikiuosi, kad sulauksiu to laiko ir pamatysiu tai savo akimis“.

Dabartinis JAV vadovas sakė nematantis prasmės NASA astronautams „sugrįžti į Mėnulį“. „Mes ten jau buvome. Kosmose yra daug neištirtų vietų, daug dalykų, kuriuos turime sužinoti“, - sakė jis.

Naujos kartos raketos nešėjos projektas, pasak prezidento, turi būti užbaigtas nė vėliau, nei 2015 metais. Iki to laiko pagal atšauktą „Constellation“ planą turėjo būti sukurtos ir naujos kartos „Ares“ raketos, tačiau Baltųjų rūmų sudaryta ekspertų grupė konstatavo, kad ši G. W. Busho patvirtinta programa yra per brangi ir vėluojama vykdyti.

Finansuojant naująją kosminės erdvės tyrimų programą numatyta per 5 metus NASA biudžetą padidinti 6 mlrd. dolerių. Pasak B. Obamos, tai leis Kennedy kosminiame centre sukurti daugiau nei 2 500 naujų darbo vietų, nei buvo numatyta ankstesnės administracijos plane.

Taip pat numatyta restruktūrizuoti „Constellation“ programą ir sukurti naują „Orion“ laivo modifikaciją, kad būtų sumažinta JAV priklausomybė nuo užsienio šalių nelaimės atveju iš TKS evakuojant savo astronautus.

Per artimiausią dešimtmetį bendras JAV astronautų darbo laikas orbitoje bus padidintas iki 3500 dienų, Tarptautinės kosminės stoties eksploatacija bus pratęsta bent iki 2020 metų, o federalinė valdžia finansuos privačias JAV bendroves, kuriančias komercinius kosminius laivus, tinkamus astronautams ir kroviniams gabenti į žemąją Žemės orbitą, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (15)