Havanos sindromas. Užfiksuotas triukšmas, kuris „varė iš proto“ amerikiečių diplomatus Kuboje (Video)  ()

Vieni tai vadina masine isterija, kiti – naujausiu ginklu. Kas tai iš tikrųjų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Istorija prasideda 2016 metais Havanoje, Kuboje, kai JAV karinės ir diplomatinės tarnybos nariai pranešė apie paslaptingus simptomus. Tada buvo kalbama apie garsą, kuris žmonėms sukėlė galvos skausmą ir spengimą ausyse, rašo „IFLScience“.

Nuo tada JAV darbuotojai visame pasaulyje retkarčiais patyrė vadinamąjį „Havanos sindromą“. Tačiau mokslininkai vis dar nesuprato, kas gali būti siejama su tokia būkle. Šią būklę paprastai lydi tokie simptomai:

  • galvos svaigimas;
  • spengimas ausyse;
  • ausų skausmas;
  • pažinimo funkcijos sutrikimas;
  • galvos skausmas.

Tačiau mokslininkai pastebi, kad skirtingiems pacientams kartais pasireiškia skirtingi simptomai. Dabar vienas JAV pareigūnas, buvęs valstybės tarnautojas, išleido keisto garso įrašą, kuris galbūt gali sukelti Havanos sindromą. Tyrėjai pastebi, kad šis garsas gali būti „šalutinis ligos šaltinio produktas“, tačiau jis negali pakenkti klausytojams.

Reikėtų pažymėti, kad kai kurie itin sudėtingi Havanos sindromo atvejai sukėlė smegenų pažeidimą, tačiau mokslininkai vis dar nežino, ar sindromas buvo šios būklės išsivystymo priežastis.

SVARBU. Garso įrašo klausymas nekenkia, tai yra šalutinis produktas

 

7 skirtingų JAV vyriausybinių agentūrų atliktas naujas tyrimo metu ištirta daugiau nei tūkstantis „nenormalių sveikatos reiškinių“ atvejų 90 skirtingų šalių. Jie visi padarė išvadą, kad tikroji priežastis buvo neaiški, bet vargu ar tai panašu į planuojamą trečiosios šalies veiksmą.

 

Šiuo metu yra keletas teorijų. Pirma, daugumą atvejų galima paaiškinti natūraliomis priežastimis arba stresu. Antra, sindromą gali sukelti kokio nors prietaiso veikimas. Trečia, kalta masinė isterija ir vabzdžių keliamas triukšmas.

Reikia pastebėti, kad yra ir keistų teorijų, kad dėl visko kaltas „mikrobangų“ įrenginys, kurį trečioji šalis naudoja kaip ginklą prieš JAV darbuotojus. Be to, šios teorijos šalininkai remiasi ir Rusijos moksliniais tyrimais energetinių ginklų srityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()