Nuleisti dangtį verta: parodė, kiek „gėrybių“ išsiveržia iš klozeto nuleidžiant vandenį (Video)  (1)

Mokslininkai jau kurį laiką žino, kad po kiekvieno vandens nuleidimo iš klozeto į orą pakyla maži, plika akimi nematomi vandens lašeliai ir mikrobai. Dabar pirmą kartą tyrėjai tai pademonstravo realiu laiku naudodami lazerius, praneša „Business Insider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kai tai padarėme pirmą kartą, mums tiesiog atvipo žandikaulis“, – „Business Insider“ sakė tyrimo autorius, Kolorado universiteto inžinerijos profesorius Johnas Crimaldis.

Toliau pateiktame vaizdo įraše matyti, kaip lašeliai, nuo kurių atsispindi lazeris, šviečia žaliai. Mažesnių lašelių, vadinamų aerozoliais, debesis plūduriuoja ore, nešdamas tualeto vandenį ir visus jame esančius mikrobus po patalpą.

Jis sakė, kad jo komanda „neturėjo jokios idėjos ir jokios priežasties tikėtis“, kad pliūpsniai bus tokie aukšti ir tokie tolimi.

Kol kas nėra priežasčių pernelyg nerimauti – žmonės nuolat eina į tualetą ir dėl to pernelyg neserga.

„Iš tikrųjų daugeliu atvejų yra neįtikėtinai sunku įrodyti perdavimo būdą, o tuo labiau šaltinį“, – sakė mokslininkas tyrinėjantis ligų perdavimą aerozoliais.

Kol šis klausimas neatsakytas, yra paprastų veiksmų, kurie ne tik apsaugos jus nuo galimo blogo poveikio, bet ir pagerins jūsų tualeto etiketą.

Jei ant klozeto yra dangtis, uždarykite jį. Papildoma nauda yra ta, kad tai turėtų apriboti bet kokių kvapų plitimą.

Viešajame tualete taip pat patartina dėvėti kaukę „dėl įvairių priežasčių“.

 

„Viešieji tualetai gali būti uždaros patalpos, kuriose oro kaita labai skiriasi, todėl kaukė apsaugo nuo aerozolio perdavimo“, – sakė tyrėjas.

J.Crimaldi tikisi, kad jo tyrimas padės žmonėms permąstyti tualetų projektavimą, vėdinimą ir dezinfekavimą.

Per pastaruosius dešimtmečius tualetų dizainas mažai keitėsi, išskyrus atvejus, kai juos reikia pritaikyti konkrečiam naudojimui, pavyzdžiui, kosmose, lėktuvuose ar vietovėse, kur nėra vandentiekio.

Vaizdo įrašas taip pat galėtų padėti didinti visuomenės informuotumą apie šią problemą, kad į ją būtų žiūrima rimčiau. Pavyzdžiui, daugelyje JAV viešųjų pastatų tualetai neturi dangčių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai (1)