Kodėl katės murkia? Priežasčių yra daugiau, nei numanote  ()

Miauksėjimas – švelni vibracija, kurią namų katės skleidžia įkvėpdamos ir iškvėpdamos, būdinga tik katėms, pumoms, gepardams ir kelioms kitoms didžiosioms katėms. Tačiau kodėl šie gyvūnai murkia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai vienas iš tų elgesio būdų, kuriuos dažniausiai suprantame, bet ne iki galo“, – „Live Science“ sakė Mikelis Delgado, sertifikuotas kačių elgesio konsultantas iš „Feline Minds“, – „Tikėtina, kad murkimas yra refleksinis, kaip ir kvėpavimas.“

Paprastai katės murkia, kai jaučiasi gerai. Nesvarbu, ar sėdi ant kelių, ar ropinėja saulėje, murkianti katė yra laiminga katė.

„Devyniasdešimt procentų atvejų murkimas yra teigiamas“, – sakė M.Delgado, – „Tai reiškia, kad jūsų katė patiria malonumą. Ji laiminga, patenkinta ir jaučiasi saugi.“

Kitos priežastys, kodėl katės murkia

Tačiau tyrimai rodo, kad katės murkia ir dėl kitų priežasčių. Viena iš jų susijusi su išgyvenimu. Kačiukai gimsta akli ir kurti – jie pradeda murkti praėjus kelioms dienoms po gimimo. Laukinėje gamtoje murkimas yra saugus, nes yra tylus, todėl mažai tikėtina, kad plėšrūnai išgirs kačiuko murkimą.

Iš pradžių murkimas padeda kačiukams išlikti šalia motinos katės, pasakojo Kate Anderson, veterinarijos gydytoja ir Kornelio universiteto profesorė, – „Jie iš tikrųjų suranda savo mamą murkdami, o mama murkia atgal“.

 

Kačiukai taip pat murkia, kai yra maitinami. Dažnai katės murkia viliodamos viena kitą. Naminės katės murkia prie pažįstamų žmonių ir šunų. Katės taip pat murkia ilsėdamosi, valgydamos ar net mėgaudamosi vienatve.

Be to, katės gali murkti norėdamos gauti tai, ko nori. Dažniausiai, sakė M.Delgago, murkimas yra refleksas, tačiau murkimas gali būti ir tyčinis.

Nors katės paprastai murkia, kai yra laimingos; taip būna ne visada. Kartais jos murkia, kai patiria stresą. Murkimas gali būti susidorojimo mechanizmas, nes gali padėti joms nusiraminti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()