Štai koks, anot mokslo, geriausias būdas atkreipti katės dėmesį  ()

Vienas naujas tyrimas pabandė išsiaiškinti geriausią būdą, kaip atkreipti katės dėmesį. Jo metu buvo išbandyti trys kačių kvietimo (tiesiogine šio žodžio prasme) metodai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paaiškėjo, kad norint pelnyti gatvėje katės dėmesį, geriausia naudoti garso ir vaizdo ženklų derinį, rašo iflscience.com.

Kačių ir šunų prijaukinimas reiškia, kad kai kurie iš šių gyvūnų dabar daugiau laiko praleidžia su žmonėmis, nei su savo rūšies atstovais. Tai nulėmė, kad jie išvystė „žmonių atžvilgiu specializuotą“ socialinį pažinimą, į kurį mokslininkai norėjo įsigilinti naujo tyrimo metu.

Iki šiol buvo žinoma, kad šunys, palaikydami kontaktą su žmogumi, žiūri į žmogaus veidą ir klausosi balso signalų, tačiau kaip yra su katėmis? Naujo tyrimo metu mokslininkai pabandė patikrinti kačių jautrumą žmogaus ženklams ir analizavo, kas yra svarbiau, bandant užmegzti ryšį su kate – garsas ar vaizdas.

Pasitelkę 18 naminių kačių (8 pateles ir 10 patinėlių), kurios bent trejus metus buvo „dirbusios“ vienoje kačių kavinėje, eksperimentuotojai išbandė keturis skirtingus būdus, kaip atkreipti katės dėmesį: jie naudojo vizualinius ženklus, balsinius garsus, vizualinių ženklų bei garsų derinį ir nė vieno iš jų (kaip kontrolinį metodą).

Tai buvo jau ne pirmas šios komandos bandymas tyrinėti kačių elgesį žmogaus atžvilgiu, todėl jie jau įsivaizdavo, ko galima tikėtis iš kačių.

 

„Žinodami, kad katės išvystė specifinę vokalizaciją bendravimui su žmonėmis, mes darėme prielaidą, kad jos noriau artinsis prie žmogaus, kuris jas kvies balsu, o ne vizualiniais ženklais“, – aiškino jie. Tačiau katės negarsėja noru bendradarbiauti.

Skirtingų eksperimentinių sąlygų rezultatai parodė, kad iš tikrųjų katės žymiai greičiau reaguodavo į vizualinį bei bimodalinį (vizualinį bei garsinį) bendravimą, negu vien tik į garsinius kvietimus. Įdomu ir tai, kad, visiškai ignoruojant katę, ji gali patirti stresą, nes daugiausia mosavimo uodega buvo užfiksuota per kontrolinį variantą, kai eksperimentatorius į katę nekreipė jokio dėmesio.

 

Atrodo, kad jei norite atkreipti gatvėje gyvenančios katės dėmesį, turite tikrai pasistengti.

„Apibendrinant mūsų rezultatus, galima daryti išvadą, jog katės pirmenybę teikia vizualiniams ir bimodaliniams signalams, sklindantiems iš nepažįstamų žmonių, o ne garsiniam kvietimui, – teigė autoriai. – Mūsų išvados suteikia papildomų įrodymų, jog kačių elgesyje susiformavo su žmogumi suderinami sociokognityviniai įgūdžiai, kurie padeda joms prisitaikyti prie žmogaus valdomos nišos“.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Animals“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(4)
(17)

Komentarai ()