Atsiras naujas lytinis genas. Skelbiama vyrų ateitis  (2)

Žmonių ir kitų žinduolių vyriškąją lytį lemia Y chromosomos genas. Tačiau žmogaus Y chromosoma degeneruoja ir po kelių milijonų metų gali išnykti. Toks posūkis gali lemti ir visos žmonijos išnykimą, nebent išvystume naują lyties geną, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonių, kaip ir kitų žinduolių, patelės turi dvi X chromosomas, o patinai – vieną X ir mažytę chromosomą, vadinamą Y. Pavadinimai neturi nieko bendra su jų forma.

X chromosomoje yra apie 900 genų, kurie atlieka įvairius su lytimi nesusijusius darbus. Tačiau Y chromosomoje yra nedaug genų (apie 55).

Tačiau Y chromosoma yra labai svarbi, nes joje yra labai svarbus genas, nuo kurio prasideda vyriškos lyties embriono vystymasis.

Praėjus maždaug 12 savaičių po apvaisinimo šis pagrindinis genas įjungia kitus genus, kurie reguliuoja sėklidžių vystymąsi. Embriono sėklidė gamina vyriškus hormonus (testosteroną ir jo darinius), todėl kūdikis vystosi kaip berniukas.

Dauguma žinduolių turi X ir Y chromosomas, panašias į mūsų: X chromosomą su daugybe genų ir Y chromosomą.

Mokslininkai apskaičiavo, kad Y chromosoma per 1 mln metų praranda maždaug 5 genus. Tokiu tempu paskutinių 55 genų nebeliks per 11 milijonų metų.

Graužikai be Y chromosomos

Gera žinia ta, kad žinome dvi graužikų linijas, kurios jau prarado Y chromosomą ir vis dar gyvena.

Rytų Europos kurmiai ir Japonijos dygliuotosios žiurkės gali pasigirti keliomis rūšimis, kurių Y chromosoma visiškai išnyko. X chromosoma išliko, vienguba arba dviguba abiejų lyčių atstovams.

Nors kol kas neaišku, kaip be šio geno lytį nustato kurmiai, Hokaido universiteto biologo Asato Kuroiwa vadovaujamai komandai labiau pasisekė su dygliuotosiomis žiurkėmis.

 

Išsiaiškinta, kad duguma dygliuotųjų žiurkių Y genų buvo perkelti į kitas chromosomas.

Komanda rado sekas, kurios buvo patinų, bet ne patelių genomuose, paskui jas patikslino ir patikrino, ar sekos yra kiekvienoje atskiroje žiurkėje.

Vyrų ateitis

Evoliucijos požiūriu neišvengiamas žmogaus Y chromosomos išnykimas sukėlė spekuliacijų apie mūsų ateitį.

Kai kurie driežai ir gyvatės yra tik moteriškos lyties gyvūnai, kurie gali dėti kiaušinėlius vadinamosios partenogenezės būdu. Tačiau žmonėms ir kitiems žinduoliams tai neįmanoma, nes turime bent 30 svarbiausių „įspaustų“ genų, kurie veikia tik tada, jei ateina iš tėvo per spermą.

 

Kad galėtume daugintis, mums reikia spermos ir vyrų, o tai reiškia, kad Y chromosomos pabaiga gali reikšti žmonių rasės išnykimą.

Naujasis atradimas patvirtina alternatyvią galimybę – kad žmonės gali išvystyti naują lytį lemiantį geną.

Tačiau naujo lytį lemiančio geno evoliucija yra susijusi su rizika. Kas bus, jei skirtingose pasaulio dalyse išsivystys daugiau nei viena nauja sistema?

Dėl lyties genų „karo“ gali atsiskirti naujos rūšys, o būtent taip nutiko su kurmiais ir dygliuotosiomis žiurkėmis.

Taigi, jei kas nors apsilankytų Žemėje po 11 milijonų metų, galėtų nerasti nė vieno žmogaus – arba kelias skirtingas žmonių rūšis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(29)
(4)
(25)

Komentarai (2)