Tyrimas: bites žudo mobilusis ryšys?  (22)

Indijos mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad vadinamąjį bičių kolonijų nykimo sutrikimą, dėl kurio visame pasaulyje sparčiai nyksta bitės, sukelia elektromagnetinė mobiliojo ryšio tinklų spinduliuotė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Indijos Pendžabo valstijos universiteto mokslininkai tvirtina nustatę, kad didėjantis mobiliojo ryšio vartojimas tapo medunešių bičių, apdulkinančių iki 80 proc. augalų, šeimų nykimo priežastimi.

Dėl lig šiol neaiškių priežasčių vykstantis spartus bičių nykimas sukėlė didelį nerimą Šiaurės Amerikoje ir Europoje, skelbia „Telegraph.co.uk“. Buvo keliamos prielaidos, kad šį reiškinį, pavadintą bičių kolonijų nykimo sindromu (CCD, colony collapse disorder), lėmė klimato kaita, pesticidų vartojimas, genetiškai pakeisti augalai, bites puolantys parazitai arba mobiliojo ryšio tinklų plėtra. Per paskutiniuosius 2 metus D. Britanijoje medunešių bičių populiacija sumažėjo 15 proc., dėl sparčiai sumažėjusio bičių šeimų kiekio šalyje ėmė plisti avilių vagystės.

Tačiau dabar Pendžabo universitete dirbantys Indijos mokslininkai pranešė atradę CCD sindromo priežastį, kuri esą galės sustabdyti tolimesnį bičių nykimą: jie nustatė, kad pagrindinė šio reiškinio priežastis – elektromagnetinė mobiliojo ryšio tinklų spinduliuotė, trikdanti bičių biologinę orientavimosi sistemą. Šio tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Current Science“.

Pranešama, kad šiemet šio universiteto mokslininkai buvo surengę eksperimentą: jie lygino dviejų bičių šeimų elgesį ir produktyvumą. Viename avilyje buvo palikti du mobilieji telefonai, kurie būdavo įjungiami du kartus per dieną ir veikdavo po 15 minučių. Kitame avilyje buvo palikti du tokių pat telefonų maketai. Eksperimentas truko 3 mėnesius.

Jam pasibaigus mokslininkai apžiūrėjo abu avilius ir nustatė, kad bičių šeima, gyvenusi avilyje su reguliariai įjunginėjamais mobiliojo ryšio telefonais, „dramatiškai“ sumažėjo. Smarkiai pakito bičių šeimos dydis ir bičių motinėlės padėtų kiaušinėlių skaičius. Be to, šiame avilyje gyvenusios bitės nustojo nešti medų.

Pranešama, kad avilyje su veikiančiais telefonais bičių motinėlė padėjo dvigubai mažiau kiaušinėlių, nei jų buvo padėta kitame avilyje, kur buvo palikti telefonų maketai. Be to, mokslininkai pastebėjo, kad pirmajame avilyje žymiai sumažėjo su surinktomis žiedadulkėmis į avilį grįžtančių bičių darbininkų skaičius.

„Didėjantis mobiliųjų įrenginių vartojimas didina aplinkos „elektromagnetinę taršą“. Medunešių bičių elgesį ir biologinius ypatumus veikia „elektrosmogas“, nes šiuose vabzdžiuose yra orientuotis vietovėje padedančių magnetito dalelių“, - tvirtina tyrimo autoriai Vedas Prakashas Sharma ir Neelima Kumar.

Pasak mokslininkų, palyginę mobiliojo ryšio telefonų skleidžiamos elektromagnetinės spinduliuotės poveikį tirtoms bičių šeimoms, jie nustatė, kad dėl tokios spinduliuotės žymiai sumažėjo bitės motinėlės dedamų kiaušinėlių skaičius, be to, tai neigiamai atsiliepė ir bičių darbininkių elgesiui – eksperimento pabaigoje tame avilyje nebuvo likę nei medaus, nei surinktų žiedadulkių.

Tačiau su Indijos mokslininkų išvada, kad CCD sindromą sukelia mobiliojo ryšio tinklai, sutinka ne visi specialistai, pastebi leidinys. D. Britanijos Bitininkų asociacijos atstovas Timas Lovettas pabrėžė, kad bitės Londone iki šiol jautėsi gerai, nors čia intensyviai naudojamasi mobiliuoju ryšiu.

„Anksčiau Londone regione atlikti tyrimai atskleidė, kad mobiliojo ryšio naudojimas nėra pagrindinė problemos priežastis, – sakė jis. – Jei bus gauta naujų duomenų, juos nagrinėsime“, - sakė jis, pridūręs, kad šiuo metu britų bitininkai laikosi nuomonės, jog spartų bičių šeimų nykimą lemia keli veiksniai, tarp jų – ligos, pesticidai ir bitėms tinkamos aplinkos trūkumas.

Naujausi duomenys liudija, kad per praėjusią žiemą bičių šeimų nykimas Anglijoje šiek tiek sulėtėjo – pavasario nesulaukė vidutiniškai tik 1 iš 6 šeimų. Nors, pasak specialistų, tai kur kas daugiau už natūralų 10 proc. rodiklį, vis dėlto, lyginant su ankstesniais metais, pasiekta nemaža pažanga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)