Kinijoje pirmą kartą išbandytas dirbtinę juodąją skylę sukuriantis įrenginys  (2)

Kinijos mokslininkai išbandė dar praėjusiais metais pradėtą kurti įrenginį, kuris gali absorbuoti iš visų pusių jį pasiekiančias mikrobangas. Sugerties koeficientas siekia 99%, todėl šis išradimas sumažintu masteliu gan artimai imituoja astrofizikinės juodosios skylės veikimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pietryčių Nanjing universiteto (Kinija) mokslininkai savo eksperimento rezultatus aprašė moksliniame žurnale "New Journal of Physics" publikuotame straipsnyje. Jų teigimu, tai yra pirmasis eksperimentinis elektromagnetines bangas absorbuojančio įtaiso demonstravimas. Įtaisui sukonstruoti specialistai pasinaudojo unikaliomis vadinamųjų metamedžiagų savybėmis absorbuoti ir savyje "uždaryti" šviesos bangas.

Pačią konstrukciją sudaro plonas cilindras, sudarytas iš 60 koncentrinių žiedų. Kiekvienas žiedas pagamintas iš variu padengtų sluoksniais išdėstytų metamedžiagų. Kiekviename sluoksnyje pakaitomis suformuotos rezonansinės ir nerezonansinės metamedžiagų struktūros. Tokia sandara leidžia sugauti iš visų pusių sklindančias mikrobangas, ir spirale jas įtraukti į centrą, tuo pat metu konvertuojant jų energiją į šilumą. Kaip ir mums žinomų astronominių juodųjų skylių atveju, elektromagnetinė spinduliuotė iš šios dirbtinės juodosios skylės ištrūkti negali. Išsamiau veikimo principas aprašytas šiame straipsnyje.

Nors elektromagnetinis absorbuojantis įrenginys kol kas veikia tik mikrobangų diapazone, mokslininkai ateityje tikisi sukurti ir matomos šviesos dažnių srityje veikiantį jo modelį. Išradimas gali praversti tose srityse, kur reikalinga surinkti laisvoje erdvėje sklindančią mikrobangų energiją. Jį taip pat galima pritaikyti kaip terminės emisijos šaltinį, kadangi įtaisas efektyviai konvertuoja mikrobangas į šilumą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (2)