Japonijos kosminio zondo „Hayabusa“ skrydis į asteroidą gali patekti į Gineso rekordų knygą  (9)

Japonijos kosminės agentūra prašo įtraukti į Gineso pasaulio rekordų knygą jos kosminio zondo „Hayabusa“ septynerius metus trukusią misiją, per kurią šis aparatas nutūpė ant asteroido paviršiaus, sugrįžo į Žemės orbitą ir sėkmingai Australijos žemyne nuleido tyrimų kapsulę, antradienį pranešė JAXA darbuotoja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Hayabusa“, kurio pavadinimas japonų kalba reiškia „sakalas“, startavo 2003 metais, ir grįžo praeito sekmadienio vakarą, nuskriejęs iki asteroido Itokavos ir atgal – iš viso apie 5 mlrd. kilometrų.

Japonijos kosmoso tyrimų agentūra (JAXA) pirmadienį paprašė Londone įsikūrusios organizacijos, kad nepaprastas „Hayabusa“ skrydis būtų įtrauktas į Guinnesso pasaulio rekordų knygą. „Siekiame, kad (zondas) būtų pripažintas pirmuoju kosminiu aparatu, nutūpusiu kitame dangaus kūne nei Mėnulis ir grįžusiame (į Žemę), taip pat atlikusiame ilgiausią kelionę (kosmose)“, – sakė JAXA atstovė.

Tiesa, JAXA nesiekia, kad rekordu būtų pripažintas bendras zondo nuskrietas atstumas, nes jį sunku apskaičiuoti, o ir moksliniu požiūriu šis faktas nėra svarbus. Žinoma, pats zondo sugrįžimas į Žemę irgi yra sąlyginis – Australijoje nusileido tik nedidelė kapsulė su galimai paimtomis tyrimo medžiagomis, tuo tarpu pats zondas, kaip ir buvo planuota, sudegė pasiekęs Žemės atmosferą, tapęs įspūdingu liepsnos kamuoliu nakties danguje virš Australijos dykumų.

Sėkmingai nusileidusi ir jau surasta „Hayabusa“ kapsulė ketvirtadienį bus išskraidinta tirti į Japoniją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: