Sudarytas urano telkinių Mėnulyje žemėlapis  (3)

Naujasis urano paplitimo Mėnulio paviršiuje atlasas tirpdo branduolinės pramonės viltis naudoti šiuos išteklius komerciniais tikslais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis atlasas, kuris buvo sudarytas remiantis Japonijos kosminio zondo „Kaguya“ atliktų Mėnulio tyrimų duomenimis, atskleidė, kad urano koncentracija Mėnulyje yra palyginti maža, tačiau padės įminti kai kurias Mėnulio susidarymo paslaptis, skelbia „Space.com“. Mėnulio kolonizavimo šalininkai jau seniai bazių jo paviršiuje statybos planus siejo su galimu jame esančių mineralų naudojimu. „Pamirškite visokias urano kasyklas ar branduolinius reaktorius. Urano koncentracija jame toli gražu nesiekia komerciniam naudojimui tinkamo lygio“, - pareiškė „Kaguya“ tyrimų programos narys, Planetologijos instituto Tuksone (JAV) vyresnysis mokslo darbuotojas kosmochemikas Robertas Reedy. Urano ir kitų radioaktyviųjų elementų paplitimo Mėnulyje žemėlapį sudaryti padėjo 2007 m. Japonijos kosmoso agentūros JAXA Mėnulio palydove „Kaguya“ įrengtas pažangus gama spindulių spektrometras. Į Žemę perduoti duomenys aiškiai liudija, kad Mėnulis nėra pertekęs urano. Jo uolienose urano koncentracija yra mažesnė, nei daugelyje Žemės granito klodų.

Tačiau natūralių radioaktyviųjų medžiagų – urano ir torio – paplitimo santykiu pasirėmę mokslininkai gali iš naujo pažvelgti į Mėnulio paviršiaus susidarymo ir geologinės evoliucijos teorijas, teigiama pranešime. Naujajame Mėnulio atlase matyti ženklūs urano ir torio santykio skirtumai.

Pavyzdžiui, vidutinė urano koncentracija nematomos Mėnulio pusės rytiniuose ir vakariniuose plokščiakalniuose gali skirtis iki 60 proc. Tuo tarpu vidutinė torio koncentracija tuose pat regionuose skiriasi tik iki 10 proc. Šis atradimas verčia daryti prielaidą, kad Mėnulio plutos susidarymo geologinis procesas galėjo būti ne toks jau vienodas , kaip buvo ilgai manoma.

„Kaguya“ gama spektrometro tyrėjų grupė nori sudaryti kaip įmanoma daugiau cheminių elementų paplitimo žemėlapių prieš darant išsamias išvadas apie Mėnulio raidos istoriją“, - teigia Robertas Reedy.

Urano ir torio koncentracijos Mėnulyje tyrimo rezultatai skelbiami žurnale „Geophysical Research Letters“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)