Adatų laikai baigiasi. Mokslininkai skelbia apie alternatyvų vaistų vartojimo būdą  ()

Aštrių adatų baimė tvirtai gyvena milijonų žmonių sąmonėje nuo vaikystės iki senatvės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors kai kuriuos vaistus galima įsigyti tik injekcijų pavidalu, mokslininkai sunkiai dirba ieškodami alternatyvių jų įvedimo į organizmą būdų. Taigi, grupė tyrėjų iš Šveicarijos sugalvojo naują prietaisą, panašų į mažą siurbtuką, kuris galėtų pakeisti baugias ir nemalonias adatas, rašo „New Atlas“.

Kai kurie vaistai yra švirkščiami ne tik tam, kad suvirpėtume išvydę siaubingą ploną ir aštrią adatą, nukreiptą į mūsų kūną. Šie vaistai susideda iš didelių molekulių, kurių organizmas negali absorbuoti, kai vartojami per burną. Mūsų virškinimo sistema jas suardys, o šios molekulės yra per didelės, kad patektų pro žarnyno sienelę į kraują, todėl jos negalės mums daryti gydomojo poveikio.

Šveicarijos tyrimų instituto ETH Ciuriche mokslininkai sugalvojo novatorišką būdą įvesti šiuos vaistus be adatos. Jie sukūrė nedidelį siurbtuką, maždaug pieštuko trintuko pločio, į kurį dedamas vaistas.

Jūs tiesiog prispauskite jį prie vidinės skruosto pusės. Tada gaubtelyje susidaro nedidelis vakuumas, todėl vidinė skruosto dalis tampa pralaidesnė vaisto įsisavinimui. Tačiau visos naudingos naujo išradimo savybės nesibaigia tuo, kad žmonija išlaisvinama nuo kankinimų adatomis. Vaistas yra sumaišytas su natūralia chemine medžiaga, dėl kurios skruosto audinys tampa dar atviresnis jo priėmimui. Taigi, vaistas greitai ir efektyviai patenka į kraują per kelias minutes.

 

Komanda pirmą kartą išbandė savo prietaisą su šunimis, įsitikindama, kad jis yra saugus. Tada jie išbandė tuščius siurbtukus su 40 žmonių. Dauguma savanorių buvo patenkinti. Be to, gaubtelis pasirodė patogus ir nenukrito per 30 minučių, todėl nebereikėjo stebėti jo padėties ir nuolat reguliuoti.

 

Grupės lyderė Nevena Paunovič teigė, kad šiai technologijai jie jau yra gavę patentą ir ketina pradėti gamybą pagal farmacijos standartus. Jei viskas klostysis gerai, tai gali reikšti, kad bendrovė netrukus pateiks rinkai šiuos revoliucinius siurbtukus, kurie gali pakeisti milijonų žmonių gyvenimus į gerąją pusę. Mokslininkai jau pristatė savo naujos raidos tyrimą plačiajai visuomenei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(3)
(19)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: