Kada valgėte paskutinį kartą? Skelbiamas sveikas saldumynas, rekomenduojamas net vaikams  ()

Saldumynai – tai ne tik kenksmingas ir kaloringas maistas, gadinantis dantis ir figūrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yra ir sveikų saldumynų, kuriuos drąsiai galite įtraukti į savo valgiaraštį ir net dovanoti vaikams. 

Sveikuose saldumynuose yra natūralių ingredientų, kuriuose gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir skaidulų. Jie gerina nuotaiką, stiprina imunitetą, skatina virškinimą ir stiprina širdį. Šie saldumynai yra medus, džiovinti vaisiai, riešutai, juodasis šokoladas, dribsniai, zefyrai ir marmeladas be cukraus. 

Chalva yra tradicinis rytietiškas desertas, kurį sudaro cukrus, medus, miltai ir riešutai. Chalva naudinga sveikatai, pavyzdžiui, gerina virškinimą, mažina cholesterolio kiekį, stiprina imuninę sistemą ir palaiko normalų gliukozės kiekį kraujyje. Tačiau chalvoje taip pat yra daug kalorijų ir riebalų, todėl jos negalima vartoti dideliais kiekiais.

Kiek galima suvalgyti chalvos per dieną? Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, vidutinis žmogus per dieną gali suvalgyti ne daugiau kaip 25 gramus cukraus, o tai atitinka maždaug 50 gramų chalvos. Tai reiškia, kad vienas gabalėlis chalvos per dieną gali būti sveika, tačiau valgydami daugiau rizikuojate priaugti antsvorio ir pakenkti sveikatai. Jei mėgstate žemės riešutų chalvą, tai padės pagerinti koncentraciją ir sustiprinti imuninę sistemą.

 

Jei jums labiau patinka sezamo chalva, ji suteiks jums daug geležies ir kitų mikroelementų. Kodėl chalva naudinga žmogaus organizmui:

  • Chalvoje gausu antioksidantų, kurie apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų ir užkerta kelią senėjimui;
  • Chalvoje yra magnio, kalcio, geležies ir kitų mineralų, kurie stiprina kaulus, dantis, nervų sistemą ir kraujagysles;
  • Chalva yra baltymų šaltinis, būtinas raumenų masei ir imunitetui;
  • Chalva gerina nuotaiką ir mažina stresą dėl didelio serotonino – laimės hormono – kiekio;
  • Chalva skatina virškinimą ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, nes joje yra ląstelienos ir augalinių riebalų.

 

Chalva ypač naudinga moters organizmui, nes normalizuoja hormonų lygį ir menstruacinį ciklą, kelia nuotaiką, malšina migreną, depresiją, neurozę, priešmenstruacinius simptomus, palengvina menopauzės simptomus, gerina moterų ligų gydymo veiksmingumą, didina pastojimo tikimybę, neleidžia vystytis krūties vėžiui, užkirs kelią plaukų slinkimui ir ankstyvam žilimui.

Tačiau verta atminti, kad svarbiausia nepersistengti su kiekiu ir rinktis kokybiškus ir šviežius saldumynus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(4)
(8)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: