JK ligoninėse - antibiotikams atspari bakterija  (16)

Kaip praneša BBC, Didžiosios Britanijos ligoninėse rastas naujas mikrobas, atsparus netgi patiems stipriausiems antibiotikams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gydytojai teigė, kad ši bakterija, tikėtina, atkeliavo kartu su pacientais iš Indijos ir Pakistano. Jie šiose šalyse darydavosi kosmetinės chirurgijos operacijas. Nors tik 50 atvejų identifikuota Didžiojoje Britanijoje, tačiau bijoma, kad bakterija išplis po visą pasaulį.

Ši bakterija turi fermentą, vadinamą NDM-1. Minėtas fermentas gali egzistuoti skirtingose bakterijose. Be to, jis padaro kitas bakterijas atsparias vienai stipriausių antibiotikų rūšiai – karbapenemams. Pastarieji naudojami itin sunkiose situacijose, kai nebepadeda jokie kiti antibiotikai.

NDM-1 fermento jau rasta E. koli bakterijose. Šios bakterijos gali sukelti šlapimo takų infekcijas, taip pat kraujo užkrėtimą. Ekspertai bijo, kad šis fermentas peršoks į tokias bakterijas, kurios ir taip sunkiai pasiduoda antibiotikams. Jei taip nutiktų, tai gali atsirasti itin sunkiai gydomų infekcijų.

Jau dabar žinoma, kad vienai infekcijai, kurios bakterijos turi fermento NDM-1, nėra jokių antibiotikų. Panašios infekcijos buvo atrasto JAV, Kanadoje, Australijoje ir Nyderlanduose. Mokslininkai teigia, kad NDM-1 gali tapti pasaulinio masto sveikatos problema.

Infekcijos su bakterijomis, turinčiomis šio fermento, jau pasklido Didžiosios Britanijos ligoninėse. Šiuo metu vienintelis būdas užkirsti kelią infekcijų, turinčių NDM-1 fermento, plitimui yra identifikuoti, kurie ligoniai yra užsikrėtę ir juos atskirti.

Anot kai kurių tyrimų, šių bakterijų, turinčių NDM-1 fermento, būta jau 2009 metais. 17 iš 37 pacientų, turinčių šių bakterijų, keliavo po Indiją ir Pakistaną ir atliko kosmetinės chirurgijos operacijas. Taigi bakterijos ištakos yra siejamos su Indija ir Pakistanu.

Kai kuriems pacientams šios infekcijos pasekmės nebuvo sunkios, tačiau kitiems pacientams infekcija buvo itin sunkiai gydoma. Pasitaikė ir kraujo užkrėtimo atvejų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(3)
(0)
(1)

Komentarai (16)