Įspėjamieji ženklai. 7 požymiai, kad valgote per daug cukraus  ()

Gydytojai sako, jog turėtumėte atkreipti dėmesį į šiuos įspėjamuosius ženklus, rodančius kad vartojate per daug pridėtinio cukraus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visi mėgsta cukrų, bet per didelis jo vartojimas gali sukelti tam tikrų sveikatos komplikacijų, rašo „eatthis.com“.

„Svarbu stengtis apriboti pridėtinio cukraus vartojimą savo racione. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja moterims apriboti kasdienį pridėtinio cukraus suvartojimą iki ne daugiau kaip 100 kalorijų (apie 25 gramus arba 6 arbatinius šaukštelius), o vyrams – ne daugiau kaip 150 kalorijų (apie 37,5 gramo arba 9 arbatinius šaukštelius). Būtinai perskaitykite maisto produktų etiketes ir rinkitės atsakingai, kad išlaikytumėte subalansuotą ir sveiką mitybą“, – sako mitybos specialistė Amy Hudson.

Vartojant daugiau nei rekomenduojama paros norma, greičiausiai nebus per daug šalutinių poveikių, tačiau tyrimai parodė, kad nuolatinis per didelis cukraus vartojimas gali sukelti rimtų sveikatos komplikacijų. 

Jei reguliariai vartojate per daug cukraus, jūsų kūnas pradės jums siųsti signalus, kad kažkas negerai.

Štai keletas požymių, rodančių, kad valgote per daug cukraus.

1. Nuolat norisi saldumynų.

„Jei nuolat trokštate saldžių maisto produktų ar gėrimų, tai gali būti ženklas, kad suvartojate per daug cukraus... Didelis cukraus naudojimas gali sukelti potraukio ir perteklinio vartojimo ciklą dėl cukraus kiekio kraujyje šuolio ir sumažėjimo“, - sako A. Hudson.

2. Jūsų energijos lygis svyruoja.

Kitas simptomas, kuris gali atsirasti suvartojus per daug saldumynų, yra energijos svyravimai, kuriuos gali sukelti greiti cukraus kiekio kraujyje šuoliai.

„Daug cukraus turinčios dietos gali sukelti energijos šuolius ir svyravimus, o jei dažnai patiriate energijos svyravimus, jaučiatės hiperaktyvūs ir staiga pasijuntate pavargę, tai gali būti dėl to, kad valgote per daug cukraus“, – sako A. Hudson.

3. Gali kilti problemų su dantimis.

„Cukrus yra pagrindinė dantų ėduonies ir karieso priežastis, todėl jei dažnai turite stomatologinių  problemų, tai gali būti per didelio cukraus vartojimo požymis“, - sako A. Hudson.

 

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad dėl ėduonies kaltas cukrus, kuris atsiranda, kai burnos bakterijos absorbuoja cukrų ir jį metabolizuoja, sukurdamos rūgštį, kuri silpnina dantų emalį.

4. Galbūt didėja jūsų svoris.

„Didelis cukraus kiekis gali sutrikdyti medžiagų apykaitą ir pakenkti mūsų žarnyno mikrobiomo ekosistemai. Sveikas žarnynas padeda reguliuoti gliukozės ir insulino kiekį kraujyje, todėl valgydami per daug cukraus šią ekosistemą perkraunate ir tikitės, jog daugiau cukraus kontroliuos šią pusiausvyrą. Bet kuo daugiau cukraus suvalgote, tuo daugiau jūsų organizmui atrodo, kad jam reikia, o tai daro jus alkanesnį ir [galite priaugti] svorio“, – sako  dietologė Courtney D'Angelo.

„Pridėtinis cukrus yra tuščių kalorijų šaltinis, tai yra, jame yra tik kalorijų ir nėra naudingų maistinių medžiagų. Produktai, į kuriuos dedama cukraus, turi daugiau kalorijų ir turi mažesnę maistinę vertę, o tai dažnai vartojant galima priaugti svorio“ , – sako medicinos mokslų daktarė Trista Best.

 

5. Galite jausti lėtinį skausmą.

Žurnale „Journal of Clinical Medicine“ paskelbta ataskaita rodo, kad per daug riebalų ir cukraus pacientams, sergantiems osteoartritu, gali padidėti lėtinis skausmas. Kitoje ataskaitoje, paskelbtoje „Frontiers in Nutrition“ teigiama, kad pridėtinis cukrus yra „uždegimo bendrininkas“, todėl gali prisidėti prie lėtinio skausmo išsivystymo.

„Jūsų lėtinis skausmas ir sustingimas gali atsirasti dėl to, kad suvartojate per daug cukraus. Jis yra labai uždegimą sukeliantis ingredientas“, - priduria Trista Best.

6. Galite nuolat jaustis alkani ir nepatenkinti.

Žinoma, kad saldus maistas sukelia alkio jausmą, todėl svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip jaučiatės sotūs pavalgę.

„Cukrus dažniausiai yra kaloringas, todėl jį valgant organizmas gali jaustis sotus, bet tik trumpą laiką. Cukrus greitai sudega, nes jame trūksta tikrų maistinių medžiagų, tokių kaip baltymai, skaidulos ir kita. Kai jūsų kūnas sudegina cukrų, padidėja alkis, o tai lemia priverstinį užkandžiavimą, beprotišką valgymą“, – sako C. D'Angelo.

 

Didelis cukraus kiekis taip pat gali paveikti mūsų organizme esantį hormoną leptiną, kuris, kaip žinoma, reguliuoja alkio jausmą. Sumažėjęs leptino kiekis dažniausiai padidina alkio jausmą ir padidina apetitą.

7. Jums gali būti padidėjęs kraujospūdis.

Valgant per daug cukraus kai kuriems žmonėms gali padidėti kraujospūdis.

Pavyzdžiui, žurnale „Nutrients“ paskelbtas tyrimas parodė, kad yra stiprus ryšys tarp didelio pridėtinio cukraus vartojimo ir padidėjusio 65–80 metų amžiaus dalyvių kraujospūdžio.

„Pridėtinis cukrus padidina šlapimo rūgšties kiekį organizme, o tai savo ruožtu slopina azoto oksido gamybą. Azoto oksido (NO) reikia išlaikyti kraujagyslių lankstumą, o sumažėjus NO kiekiui organizme, padidėja kraujospūdis“, – sako T. Best.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(11)
(3)
(8)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()