Kas nutinka jūsų kūnui, kai kasdien valgote obuolius  ()

Mokslininkai pastebėjo, kad obuoliai yra labai naudingi sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimai rodo, kad obuolių valgymas gali pagerinti virškinimą ir apsaugoti nuo diabeto bei širdies ligų, rašo „Health“. Pažymima, kad obuoliai, ypač su odele, yra gausus skaidulų, polifenolių ir kitų širdies sveikatą palaikančių maistinių medžiagų šaltinis.

Kasdien valgydami vieną nedidelį obuolį, sumažinsite širdies ligų, didelio cholesterolio kiekio ir aukšto kraujospūdžio riziką.

Be to, kasdien valgant obuolius buvo 27% mažesnė mirties nuo insulto rizika ir 25% mažesnė mirties nuo širdies ligų rizika.

Obuoliai yra geras pektino šaltinis. Pektinas sugeria vandenį virškinamajame trakte, todėl išmatos yra didesnės, minkštesnės ir lengviau pasišalina.

Pektinas taip pat laikomas prebiotiku, kuris skatina naudingų bakterijų augimą ir aktyvumą žarnyne.

Obuoliuose yra daug vandens ir skaidulų, bet mažai kalorijų, o tai padeda kontroliuoti svorį, nes išlaiko sotumo jausmą ir sumažina suvartojamų kalorijų kiekį.

Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie valgo du obuolius per dieną, turi 36% mažesnę riziką susirgti 2 tipo diabetu nei tie, kurie valgo vieną.

Obuoliuose gausu antioksidantų, kurie gali sumažinti vėžio riziką, neutralizuodami vėžį sukeliančius laisvuosius radikalus. Be to, tyrimai rodo, kad obuoliuose esančios fitocheminės medžiagos gali padėti sulėtinti vėžio ląstelių augimą ir neleisti joms daugintis.

 

Obuoliuose esantis pluoštas taip pat gali padėti apsisaugoti nuo gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio.

Keli stebėjimo tyrimai rodo, kad obuoliai gali padėti sumažinti riziką:

  •     krūties vėžio;
  •     plaučių vėžio;
  •     prostatos vėžio;
  •     kai kurių virškinamojo trakto vėžio rūšių.

Be to, obuoliuose esantys antioksidantai gali pagerinti pažinimo funkciją, ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Obuoliuose esantis kvercetinas gali padėti apsaugoti smegenų neuronus nuo oksidacinės pažaidos ir užkirsti kelią Alzheimerio ligai.

Obuoliuose gana daug vitamino C – antioksidanto, padedančio imuninei sistemai kovoti su ligomis. Vitaminas C padeda pagerinti geležies pasisavinimą iš augalinio maisto ir yra būtinas kolageno gamybai.

 

Vaisiuose taip pat gausu fitocheminių medžiagų, įskaitant kvercetiną, katechiną, chlorogeno rūgštį ir epikatechiną, kurie pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis.

Kadangi obuoliuose yra angliavandenių, diabetu sergantys žmonės turėtų stengtis suvalgyti vieną nedidelį obuolį, kuriame yra apie 15 angliavandenių, per vieną valgį ar užkandį.

Vartojant saikingai, obuoliai neturėtų sukelti rimtų šalutinių poveikių. Tačiau kai kurie žmonės suvalgę obuolių patiria pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi ir virškinimo problemų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: